Bumblebee

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bumblebee (=Humlan) alias Karen Beecher-Duncan är en kvinnlig superhjälte i DC:s universum. Hon dök först upp i tidningen Teen Titans (vol. 1) nr 45 (1976) och skapades av Bob Rozakis och Irv Novick.

Karen Beecher introducerades i serien "Teen Titans" som en ung forskare som var flickvän till Mal Duncan (medlem i Teen Titans under namnen Guardian, Hornblower och Herald). Hon skapade en högteknologisk vapenarsenal (som bland annat gav henne flygförmåga, extra styrka och förmågan att avfyra kraftfulla pulsar av ljudvågor) och en dräkt som påminde om en humlas, och attackerade sedan Teen Titans under aliaset Bumblebee, detta för att få sin pojkvän Mal att framstå i bättre dager. När det hela sedan avslöjades blev Karen erbjuden medlemskap i Teen Titans. Medlemskapet blev inte långvarigt eftersom tidningen och teamet lades ner kort därefter. (Dock berättades det senare att Karen och Mal gått med i spinoffgruppen Titans West bakom kulisserna.)

I senare versioner av serien "Teen Titans" har Bumblebee främst dykt upp för korta gästspel. Hon har även förekommit i enstaka andra serier från DC Comics, däribland "JLA/Titans", "Hawk & Dove" och "Infinite Crisis". Hon gifte sig sedermera med Mal och blev en framstående forskare på S.T.A.R. Labs.

Efter en teleporteringsolycka under ett rymduppdrag i serien "Infinite Crisis", krympte Karen till ett par decimeters höjd. (Detta var inspirerat av Bumblebees utseende i den animerade tv-serien "Teen Titans Go!" som introducerats ett par år tidigare.) Med sin nya stil har Bumblebee blivit medlem av den senaste versionen av den missfosterfyllda supergruppen Doom Patrol. Hennes make Mal är medlem i samma grupp under namnet Vox.

Bumblebee var en av de tidigaste kvinnliga svarta superhjältarna, och kom som sådan före mer välkända kollegor som Vixen och Photon.


Första framträdande: (Karen) Teen Titans nr 45 (december 1976), (Bumblebee) Teen Titans nr 48 (juni 1977)