Vixen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Vixen är en superhjältinna med djurkrafter i DC Comics superhjälteuniversum, skapad av Gerry Conway och Curt Swan. Första framträdandet var i Action Comics nr 521 (1981), och hon har sedan dess förekommit som bifigur i en mängd olika tidningar och varit medlem i sammanslutningar som Justice League of America, Suicide Squad, Checkmate, Ultramarines och Birds of Prey.

I Sverige är hon även känd under namnen Lady Fox och Järven.

Historik

Vixen var 1978 nära att bli den första svarta kvinnliga superhjälten att få en egen serietidning i USA, men titeln föll offer för den konjunkturnedgång som i efterskott kallats för The DC Implosion. Första framträdandet blev istället som gäst i ett äventyr i Action Comics nr 521 (1981). Första numret av hennes egna tidning återtrycktes dock i den på DC Comics interna tidningen Cancelled Comic Cavalcade.

Bakgrund

Vixen sägs vara en släkt med den legendariske afrikanske krigaren Tantu, i rakt nedstigande led. Tantu fick sina krafter från ett spindelguden Anansis totem, och totemet ärvdes från generation till generation i form av ett halssmycke. Prästen Richard Jiwe mördades av sin bror, general Maksai, som ville komma åt totemet. Richards dotter Mari Jiwe McCabe flydde till USA, där hon blev en framgångsrik modell innan hon återvände och återerövrade totemet från sin farbror.

Mari blev superhjälten Vixen och utnyttjade totemets krafter för att låna krafter och egenskaper från olika djur (inte helt olikt Animal Man). Genom åren har hon varit medlem i organisationer som Justice League of America, Suicide Squad, Checkmate, Ultramarines och Birds of Prey.

Vixen i andra medier

Vixen förekom i den animerade TV-serien "Justice League Unlimited", som sändes i USA 2004-2006. Hon fick efter TV-seriens premiär även i serieversionen samma utseende och dräkt som TV-seriens Vixen.