Hawk & Dove (DC Comics)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Hawk and Dove" är en amerikansk superhjälteserie skapad av Steve Ditko för DC Comics 1968. Den har förekommit i fyra olika versioner, som alla har det gemensamt att de handlar om två maskerade brottsbekämpare, den ene hårdför och våldsam ("hök"), den andre en medkännande pacifist ("duva").

Hawk I & Dove I

De ursprungliga Hawk and Dove tecknade av Steve Ditko från omslaget till Hawk and Dove nr 2, 1968. © DC Comics.

Bröderna Hank (Hawk) och Don (Dove) Hall fick sina superkrafter av mystiska väsen kallade The Lords of Chaos respektive The Lords of Order. Tillsammans bekämpade bröderna brottslighet och skapade genom sina ytterligheter en balans mellan ont och gott, hat och kärlek, ilska och lugn. Bröderna var under en period medlemmar i Teen Titans.

Hawk I & Dove II

När Don dog under krisen Crisis on Infinite Earths ersattes han av en ny Dove, Dawn Granger. Dessa två figurerade i en miniserie och i en månadstidning skriven av Karl och Barbara Kesel på 1980-talet. Dawn hjälpte Hank att balansera sin ilska och de två blev förälskade.

I crossover-serien "Armageddon 2001" blev Dawn till synes mördad av den ondskefulle framtidsdespoten Monarch och Hank förlorade förståndet när han fann att Monarch i själva verket var en framtida version av honom själv.

Från Monarch till Extant

Extant med sina offer; Hourman, Dr. Mid-Nite och Atom. Tecknad av Stephen Sadowski. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Hank Hall slog ihjäl sin framtida dubbelgångare, tog hans rustning och flydde in i tidsströmmen. Framtiden som Monarch hade kommit ifrån var dock utsuddad. Superhjälten Waverider (som kom från samma alternativa framtid som Monarch) och the Linear Men höll Hank under uppsyn. Hank lurade dock Waverider och stal viktig teknologi för att kunna återskapa sin egen framtid. Han skapade armband som tillät honom att fritt röra sig i tiden och bytte namn till Extant.

Under Zero Hour-krisen slog sig Hank samman med den onde Parallax (före detta Green Lantern Hal Jordan) för att omskapa universum. Waverider och det kvarvarande JSA försökte stoppa honom vid Vanishing Point, men Extant var för stark för dem och förintade nästan JSA. Han dödade Atom I, separerade Kent och Inza Nelson permanent från Dr. Fate och snabbåldrade resten av dem. Hourman och Dr. Mid-Nite dog av hög ålder och Johnny Thunder drabbades av Alzheimers. Under krisen absorberade Extant även sin fiende Waverider och förändrades från en människa till en varelse bestående av ren tid. Extant lyckades smita och försvann i tidsströmmen igen.

Senare fick Extant tag på Worlogog, ett föremål med vilket man kan fritt kontrollera och omforma hela universum. Han skapade en värld där han själv regerade, men den nya versionen av JSA stoppade honom med hjälp av den återfödda Dawn Granger. Hon offrade sitt liv igen och universum återgick till det vanliga. Extant försökte fly igen, men Atom-Smasher använde tidskontrollen till att skicka rädda sin egen mor (som dött i en flygkrasch några dagar tidigare) genom att i efterhand byta ut henne mot Extant. Hank Hall dog innan han ens hann förstå vad som hänt.

Hawk II och Dove III

Efter "Zero Hour" hade emellertid en ny version av "Hawk and Dove" (ej relaterade till de tidigare) dykt upp i en miniserie av Mike Baron och Dean Zachary från 1998. Den pacifistiska rockstjärnan Wiley "Dove" Wolverman och den kvinnliga yrkesmilitären Sasha "Hawk" Martens blev här utrustade med superkrafter och var tvungna att samarbeta trots att de hatade varandra.

Denna version av "Hawk and Dove" blev aldrig populär, och förutom några korta gästspel i andra serietidningar har de inte synts till sedan dess.

Dove II kommer tillbaka

I tidningen JSA avslöjades snart nya omständigheter kring Dawns död. Den onde trollkarlen Mordru visste att om en tjänare av ordning och en tjänare av kaos fick barn tillsammans, så skulle detta barn bli den mäktigaste magikern genom tiderna. När Dawn till synes dog, tog Mordru chansen och förhäxade henne. Dawn föll i koma. Mordru planerade att låta sin egen själ slå rot i barnet hon födde, men misslyckades när Hector Halls själ tog hans plats. Hector besegrade Mordru som den nye Doctor Fate och fann till slut kvinnan som fött honom. I tron att det var hans fru Lyta (Fury II) använde han alla sina krafter för att väcka henne, men när han bröt förtrollningen och fann att kvinnan egentligen var Dawn Granger.

Dawn fick inte mycket tid att vila utan drogs direkt in i striden mellan JSA och Mordru, Obsidian och Eclipso. Hon hjälpte Doctor Fate och Power Girl med att befria den fångade trollkarlen ArionGemworld.

Hawk III och Dove II

Nyligen[när?] antog Dawns syster Holly rollen som den nya Hawk. Den nybildade duon arbetar för tillfället med Teen Titans.

Nyligen[när?] dödade the Spectre T'Charr (Lord of Chaos) och Terataya (Lord of Order), de två varelser som ger Holly och Dawn sina krafter. Detta renderade syskonen kraftlösa.

Dock deltog Holly och Dawn i striden mot the Society i Villains United Infinite Crisis Special nr 1 och verkade då ha sina krafter i behåll.

I crossovern "Blackest Night" återuppstår Hank, medan Holly dödas.