CLAMP School Detectives

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"CLAMP School Detectives", amerikansk utgåva. Bild av CLAMP. © Tokyopop.

"CLAMP School Detectives", "CLAMP学園探偵団" ("Gakuen TanteiDan") är en shojomanga skapad av CLAMP, och är en av deras tidigare produktioner.

Handling

CLAMP School är ett avskilt och stort, till funktionen stadsliknade, område där över tiotusen elever på alla nivåer, från kindergarten till universitet, får sin undervisning. Skolan har grundats av det förmögna japanska konglomeratet, en så kallad zaibatsu1, vilket styrs av familjen Imonoyama, och är speciellt avsedd för högt begåvade ungdomar.

Huvudpersonerna i denna manga är Nokoru Imonoyama, Suoh Takamura och Akira Ijyuin, tre yngre killar som inte nöjer sig med att bara studera, utan också startar en detektivbyrå för att hjälpa damer i nöd.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Serien publicerades ursprungligen av förlaget Kadokawa Shoten i Gekkan Asuka mellan januari 1992 – oktober 1993. Samlad i 3 volymer.

Mini usa.gif USA

På engelska har serien publicerats av Tokyopop,

Mini frankrike.gif Frankrike

Utgiven på franska av Pika Édition.

Mini spanien.gif Spanien

Utgiven på spanska av Norma Editorial.

Övrigt

Adapterades till anime 1997 för japansk tv i 26 avsnitt av Studio Pierrot.

Fotnot

1. Zaibatsu (jap. "財閥"), är benämningen på de för Japan kända familjeägda handelshus, med anor tillbaka till Edo-perioden, vilka bedrev både bank- och industriverksamhet i sluten form. De fick sina törnar både under det andra världskriget, då staten försökte nationalisera stora delar, och efter, när den amerikanska ockupationsmakten ville bryta upp de stora strukturerna. Många klarade sig dock, och fick en stor roll i Japans återuppbyggnad och efterföljande ekonomiska framgångar. I manga och anime framställs de ofta som mäktiga och mystiska organisationer.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!