Cave Carson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Cave Carson i "Adventures inside Earth", tredje framträdandet från The Brave and the Bold nr 33 (1960). Omslag av Bernard Baily. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Cave Carson" är en serie om en äventyrlig grottforskare från DC Comics, även känd under sin byline "Adventures Inside Earth".


Historik

Cave Carson och hans kollegor dök först upp i tidningen The Brave and the Bold nr 31 (augusti 1960) från DC Comics, i en historia av France Herron (manus) och Bruno Premiani (bild). Serien var kortlivad och gjordes allt som allt i åtta avsnitt, publicerade i The Brave and the Bold nr 31–33 och 40–41, samt Showcase nr 48–49 och 52.

Därefter har Cave (och ibland även de övriga medlemmarna av hans "besättning") synts till som gästfigurer i andra DC-tidningar, såsom Superman, DC Comics Presents, Time Masters, Eclipso, Resurrection Man och JSA.

Till skillnad från flera andra, liknande äventyrsgrupper från DC:s Silver Age (såsom Challengers of the Unknown, Sea Devils och Rip Hunter's Time Masters) fick Cave Carsons team aldrig en egen tidning.

Handling

Calvin "Cave" Carson är en av världens mest framstående geologer och grottforskare i DC:s universum. I en historia i Secret Origins nr 43 (1989) berättas hans bakgrundshistoria, där han stjäl ett underjordsfordon – The Mighty Mole, som han byggt för USA:s regering – och samlar ihop en besättning för att starta en livslång karriär som forskare och äventyrare under jorden.

I sin egen serie upplever Cave och hans vänner en mängd äventyr tillsammans, de stöter på underjordiska monster, finner bortglömda civilisationer och okända människoraser.

Efter att Caves egen serie lades ner har han förekommit som bifigur i diverse sammanhang. Kanske mest känd är hans medverkan i hjältegruppen Forgotten Heroes (från diverse Stålmannen-serier och senare "Resurrection Man"). Men han har även hjälpt Rip Hunter med dennes tidforskning, assisterat i kampen mot superskurken Eclipso och hjälpt superhjältarna i Justice Society of America att återfinna sin medlem Sandy Hawkins (JSA nr 63–64, 2004). Han medverkar även kort i Final Crisis nr 3 (2008).

I sitt gästspel i Resurrection Man nr 23–27 (1999) avslöjas det att Cave har en vuxen dotter vid namn Thula (även kallad Fetish) tillsammans med en kvinna av en underjordisk ras.

På senare år har Cave Carson skaffat helskägg (vilket han inte hade i sina ursprungliga framträdanden), och har ibland även avbildats med ett cybernetiskt öga.

Efter att stora delar av DC:s historia skrevs om med serien "Flashpoint" (2011) har Cave Carson inte synts till och det är osäkert om han någonsin har existerat i den nya kontinuiteten.

Figurgalleri

I den ursprungliga serien hade Cave Carson sin egen besättning på The Mighty Mole, bestående av:

  • Bulldozer Smith, kraftkarl och tunnelexpert
  • Johnny Blake, ung och hetlevrad äventyrare
  • Christie Madison, geolog
  • Lena, Bulldozers tama lemur

Laguppställningen – en kvartett med en tänkande ledare, en hårdför tuffing, en yngre kille och en vacker kvinna – är snarlik åtskilliga andra äventyrande hjältegrupper, såsom Fantastic Four, Sea Devils, Rip Hunter's Time Masters och (nästan) Challengers of the Unknown.


Första framträdande: The Brave and the Bold (vol. 1) nr 31 (augusti 1960)

Externa länkar