Sea Devils

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Sea Devils" hette en serie om fyra äventyrliga dykare, skapad av Robert Kanigher och Russ Heath, och utgiven av DC Comics på 1960-talet. Första framträdandet var i tre nummer av tidningen Showcase 1960. Därfter fick de en egen serietidning som kom ut i 35 nummer åren 1961–67. Under den tiden hann de med en crossover med Challengers of the Unknown.

Sea Devils har inte förekommit i en egen serie sedan deras tidning lades ned, men har flera gånger förekommit som gästfigurer i "Aquaman" (där de alltmer har fått rollen som miljöaktivister).

De hjälpte även Human Target i Detective Comics nr 486, och var del av en armé av hjältar i Showcase nr 100, liksom i miniserien "JLA: Year One". (Dessutom har de haft ett flertal mindre cameos i jättecrossovers såsom "Crisis on Infinite Earths" och "Infinite Crisis").

På egen hand var gruppens ledare Dane Dorrance medlem av Forgotten Heroes på 80-talet, och gästspelade i ett nummer av Animal Man.


Första framträdande: Showcase nr 27 (1961)

Medlemmar

  • Biff Bailey
  • Dane Dorrance
  • June Watson
  • Nicky Watson

Laguppställningen – en kvartett med en tänkande ledare, en hårdför tuffing, en yngre kille och en vacker kvinna – är snarlik åtskilliga andra äventyrande hjältegrupper, såsom Fantastic Four, Cave Carsons grottforskarteam, Rip Hunter's Time Masters och (nästan) Challengers of the Unknown.


I Sverige har serien publicerats i tidningen Serie-Nytt under namnet Neptunimännen.