The Brave and the Bold

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The Brave and the Bold (vol. 3) nr 1, 2007. Batman och Green Lantern tecknade av George Pérez. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

The Brave and the Bold är en amerikansk serietidning som har getts ut i tre versioner av DC Comics. Främst känd är den nog som en team-up-tidning, d.v.s. en tidning där två eller flera hjältar möts i ett gemensamt äventyr.

Volym 1

Den första volymen av The Brave and the Bold började sin historia 1955 och fortsatte att publiceras fram till 1983. Men även under denna period genomgick den en rad olika inkarnationer.

Historiska äventyr

Ursprungligen var tidningen en antologititel med blandade äventyrsserier, vanligtvis med historiskt tema. Serier som publicerades inkluderade "Vikinga-prinsen", "Tyste Riddaren" och "Robin Hood".

Försökstidning för nya serier

Från och med nummer 25 (1959) bytte tidningen karaktär och blev istället en "försöks-titel" där man kunde lansera och testa publikintresset för nya serier. Under den här perioden startade serier som "Suicide Squad", "Cave Carson" och "Strange Sports Stories". "Justice League of America" ("Lagens Väktare") och 60-talsversionen av "Hawkman" ("Höken") var de mest lyckade satsningarna och fick snart egna tidningar.

Team-up-tidningen

Med nummer 50 (1963) var det dags för en kursändring igen. I det numret möttes Green Arrow och Manhunter from Mars i ett gemensamt äventyr, och efter detta skulle tidningen framför allt vara känd som en team-up-titel, en tidning där två eller flera hjältar delar på huvudrollen i varje äventyr. Under kommande tjugotal nummer publicerades en mängd minnesvärda "samarbetsäventyr" med DC:s olika hjältar. Aquaman mötte Hawkman, Batman mötte Green Lantern, Starman fick dela tidning med Black Canary och Flash med Doom Patrol. I nummer 54 (1964) samarbetade för första gången tonårshjältarna Robin, Kid Flash och Aqualad vilket blev starten på ett av DC:s mest långlivade superhjälteteam: Teen Titans.

Batman tar över

Till slut tycks DC ha resonerat att de roterande huvudfigurerna inte var lika lönsamma som en fast hjälte. Team-up-aspekten ville man dock behålla, så från och med nummer 67 (1966) var det Batman som var huvudperson och samarbetade med någon annan av DC:s hjältar. Denna inkarnation av tidningen höll i sig ända till dess titeln lades ned 1983.

Författaren framför andra under den här tidningen var Bob Haney som här tog sig ganska stora friheter med att skriva "sin" version av Batman, en version som inte alltid nödvändigtvis var kompatibel med kontinuiteten i DC:s universum, eller med den Batmanversion som förekom i hjältens solotidning. Tecknarna varierade till att börja med, bland annat förekom Ross Andru, Mike Sekowsky, Bob Brown, Nick Cardy och Neal Adams. Men från och med nummer 99 (1972) blev Jim Aparo den reguljäre tecknaren, och tecknade majoriteten av alla B&B-äventyr efter det. I början av 80-talet luckrades detta upp och olika upphovsmän började avlösa varandra.

Åren 1966–83 mötte Batman ett hundratal gästande hjältar i The Brave and the Bold. Många av dem var figurer som låg ganska nära honom i karaktär (Green Arrow, Black Canary, Creeper) eller hans vänner från Lagens Väktare (Flash, Green Lantern, Wonder Woman). Men inte sällan var team-upsen av en mer fantasifull art, då Batman fick möta soldater som Sgt. Rock, skräckmonster som Swamp Thing, västernhjältar som Scalphunter, rymdhjältar som Adam Strange eller framtidsfigurer som Kamandi.

Tidningen innehöll periodvis även andraserier ("backup-serier") såsom "Human Target" och "Nemesis".

The Brave and the Bold lades ner med nummer 200 (1983), ett möte mellan Batman från Jord 1 och Batman från Jord 2. Ett andra äventyr i tidningen introducerade hjältegruppen Outsiders, som därefter blev Batmans nya team-upkamrater i den nya tidningen Batman and the Outsiders.

Samlingsvolymer

2005 kom första samlingen av "The Brave and the Bold Team-Ups Archive" som återtrycker de första team-up-äventyren från tidningen.

2006 kom samlingen "Showcase Presents: The Brave & The Bold - Batman Team-Ups vol 1" som återtrycker de första Batmanäventyren.

Volym 2

1991–92 gav DC ut en sexnummers miniserie där hjältarna Green Arrow, Black Canary, Question och The Butcher samarbetade i ett äventyr. Eftersom även detta var en team-up använde man titeln The Brave and the Bold även på denna tidning.

En delvis återanvändning av titeln kom även 1999 med en sex nummer lång miniserie om Flash och Green Lantern, betitlad Flash & Green Lantern: The Brave and the Bold.

Volym 3

2007, slutligen, återupplivade DC det gamla konceptet med en tidning där Batman möter gästhjältar. Ursprungligen var tanken att Kevin Smith skulle skriva manus, men, delvis på grund av Smiths problem med att hålla deadlines, gick jobbet slutligen till Mark Waid istället. Tecknare är legendaren George Pérez.

Waid har utvecklat idén något och gjort B&B till något av en stafettserie istället, där olika hjältar avlöser varandra i ett enda långt fortsättningsäventyr. I första numret är Batman och Green Lantern huvudfigurer. I nummer två är Batman frånvarande, och Green Lantern samarbetar med Supergirl. Tidningens första svit handlade om the Book of Destiny. Numera innehåller varje nummer en relativt fristående berättelse (en vanlig team-up) samt en pågående historia med Challengers of the Unknown i huvudrollen.