Det Glömda Landet

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Det glömda landet)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Det glömda landet", Johan och Pellevins äventyr nr 7 (1979). ISBN 91-510-0902-1 © Carlsen Comics/Peyo

"Det glömda landet" (orig. "Le pays maudit") är dels namnet på Smurfernas hemvist, dels ett äventyr i serien "Johan och Pellevin"

Smurfernas land och Smurfbyn

Då Smurferna först framträdde i "Johan och Pellevin"-äventyret "Den förtrollade flöjten" 1958, berättades det att de bodde i en otillgänglig del av världen kallad "Det Glömda Landet" (le Pays maudit i original). Johan och Pellevin nådde landet med magisk transport tack vare sin vän, trollkarlen Homnibus. I det senare äventyret "Det glömda landet" var de tvungna att färdas dit till fots, och forcerade då snårskogar, träsk, en stekande öken och ett alpliknande berg för att komma dit. Smurferna själva flyger med storkar för att färdas längre sträckor.

Smurfbyn består av ett antal svampliknande hus (i "Den förtrollade flöjten" är husen riktiga, ihåliga svampar, i de senare äventyren ser de mer murade ut). I "Johan och Pellevin" ligger byn mitt i ett kargt och öde klipplandskap, medan det i "Smurf"-serien är tydligt att den omges av en stor skog, bördiga områden och floder.

Den onda trollkarlen Gargamel bor i ett hus i skogen i närheten av byn, men eftersom det är närmast omöjligt att hitta dit utan hjälp av en Smurf, lever Smurferna relativt skyddade där de bor. Vid enstaka tillfällen har andra hot såsom förslavaren Morulf och jätten Klosso hittat dit.

I senare äventyr (framför allt efter Smurfernas skapare Peyos död) interagerar Smurferna mer med människornas värld, och invånare från den yttre världen (skogshuggare, Homnibus' hundvalp Puppy, mäster Ludovic m.fl.) dyker då och då upp i det Glömda Landet, ibland rentav i Smurfbyn.

Seriealbum

Titeln på ett Johan och Pellevin-album där smurferna är med. Det tolfte albumet i serien, men nummer sju i den svenska albumföljden och albumserien "Johan och Pellevins äventyr".


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!