Direktmarknad

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Direct market)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Den amerikanska direktmarknaden (eng. direct sales market eller direct market) är idag den dominerande distributionskanalen för serietidningar och seriealbum i USA och Kanada. Den består av ett nätverk av distributörer samt en mängd specialiserade seriebutiker. Till skillnad från speceriaffärer, kiosker och bokhandlar som säljer serier, har direktmarknadens försäljare inte möjlighet att återsända osålda varor i retur.


Historik

Direktmarknaden uppkom under det tidiga 1970-talet som ett svar på den stadigt minskade försäljningen av serier i speceriaffärer och kiosker. Seriehandlaren Phil Seuling började att vända sig direkt till serieförlagen istället för att gå via de traditionella distributörerna. Olikt dessa hade han ingen returrätt på sina köp. I gengäld erbjöd serieförlagen honom större rabatter eftersom de slapp en stor del av det ekonomiska risktagandet, som istället togs av distributörer och återförsäljare. Seulings privata uppgörelse spred sig snart till andra seriebutiker. Direktmarknaden växte stadigt under flera år och trängde i mångt och mycket undan den traditionella serieförsäljningen. Serieförlagen anpassade sina titlar till olika konsumentgrupper, vilket också ledde till att vissa titlar enbart släpptes på direktmarknaden och inte i kioskerna. I direktmarknadens barndom var de små förlagen en betydande faktor på den, men allt eftersom den traditionella försäljningen försvann, dominerades direktmarknaden allt mer av "de två stora" aktörerna, DC Comics och Marvel Comics.

Under det sena 1980-talet och det tidiga 1990-talet växte marknaden (delvis på grund av en ogenomtänkt spekulations-boom) vilket ökade antalet seriebutiker drastiskt. Samtidigt anslöt sig en mängd andra typer av specialbutiker, såsom försäljare av samlarbilder och action-dockor, till direktmarknaden. Spekulationsboomen ledde dock till en krasch på marknaden, vilket ledde till att ett flertal butiker gick i konkurs i slutet av 1990-talet.

Marvel köpte upp distributören Heroes World, medan andra serieförlag, inklusive DC, Image och Dark Horse, slöt ett avtal med Diamond Comic Distributors. De flesta andra distributörer försvann antingen från marknaden, köptes upp av Diamond, eller ändrade inriktning. Diamond dominerar idag distributörssidan av direktmarknaden.

I början av 2000-talet började den konventionella bokhandelsmarknaden alltmer att konkurrera med direktmarknaden som återförsäljare av serieromaner och "trade paperbacks".

Effekter

Direktmarknaden anses av många vara ett tveeggat svärd. Dess framväxt tros ha räddat den amerikanska seriemarknaden från att tyna bort helt och hållet, samtidigt som den har kritiserats för att skärma av publiken och enbart rikta in sig på "de redan frälsta", något som har förhindrat återväxten bland yngre serieläsare och tvingat fram en anpassning till en allt äldre och nästan enbart manlig publik.

Spekulations-kraschen på 1990-talet torde inte ha hänt utan direktmarknaden, samtidigt som de kvarstående aktörerna troligen var de som återigen räddade marknaden efter kraschen.

För de små serieförlagen innebär direktmarknaden en distributionskanal som de inte annars skulle ha haft. Samtidigt har direktmarknadens utveckling lett till att de två stora serieförlagen Marvel och DC ökat sin dominans.


Källa: Engelska Wikipedia 2006-07-05

Den svenska direktmarknaden

Någon svensk direktmarknad när det gäller serier finns inte att tala om. Däremot finns det ett flertal seriebutiker i Sverige som köper in serier från USA på samma sätt som de amerikanska direktmarknadsaktörerna. Dock måste de svenska butikerna betala flygfrakt för serierna, vilket gör att seriebutikernas dollarpris gentemot kund oftast är mycket högre än rådande växelkurs.

Distributörer

Se även

Externa länkar