Serietidning

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serietidningar)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Första numret av Svenska Serier från 1979.

Serietidning, ibland seriemagasin, tidning som innehåller en övervägande andel serier, t.ex. Kalle Anka & C:o. Andelen serier i en serietidning kan variera, men för att räknas som serietidning så måste serierna vara tidningens huvudmotiv.

Ofta är en serietidning på något sätt periodisk, men varianter med enstaka tidningar, begränsade utgivningar etc. förekommer.

Det klassiska formatet är runt 25 cm höjd, och 17 cm bredd med ett sidantal någonstans mellan 30 och 60 sidor, men en hel del variation förekommer.

Gränsen mellan serietidning och andra publikationer kan ofta vara flytande, t.ex. ett smalare seriealbum med mjukare pärmar eller en tjockare serietidning med hårdare omslag.

Historik

Serietidningar växte fram i USA på 1930-talet, då äventyrsserierna slog igenom. Tidigare publicerades mest humorserier i dagstidningarna men nu kunde man alltså köpa hela serieäventyr och läsa. Oftast kom serietidningarna vecko- eller månadsvis. Serietidningar fick sitt stora genombrott då superhjälteserierna kom, till en början med "Superman" i Action Comics 1938.

Den första serietidningen i Sverige var Musse Pigg-tidningen från 1937. Då Kalle Anka & C:o och Seriemagasinet kom 1948 slog serietidningsfenomenet igenom på allvar i Sverige.

Jämförelser med termer på andra språk

Det kan vara värt att notera att det som på engelska brukar kallas comic book ofta inte avser en "seriebok", utan en periodisk publikation av det slag som på svenska betraktas som en serietidning. Samlingar av sådana periodiska publikationer kallas trade paperbacks och kan antingen vara softcover (med mjuka pärmar) eller hardcover (inbunden med hårda pärmar). Längre fristående serieromaner kallas graphic novels.

Se även