Dirty Pair

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Dirty Pair" ("ダーティペア") har sitt urspung i en rad japanska illustrerade romaner (ej serier) av Haruka Takachiho och Yoshikazu Yasuhiko. "Dirty Pair" blev sedermera både tecknad serier, tecknade filmer och TV-serier. Den japanska förlagan gav upphov till en amerikansk serieversion, skapad av Adam Warren och Toren Smith. Den amerikanska versionen är licensierad via japanska förlag, och är ett exempel på s.k. "amerikansk manga".


Handling

"Dirty Pair Flash DX", omslag av Takemaru Oono. © Mediaworks

"Dirty Pair" utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid, år 2141. Galaxen är till stor del är koloniserad och allsköns interplanetariska skurkar härjar. Lag och ordning upprätthålls av organisationen WWWA – Worlds Welfare Work Association – och deras trouble consultants, så kallade trocons.

Serien handlar om de både kvinnliga agenterna Yuri och Kei, vilka egentligen går under kodnamnet Lovely Angels, men kallas Dirty Pair på grund av sin förmåga att stöka till det. Den högteknologiska förstörelsen är oftast enorm i deras kölvatten, uppdragen slutar inte sällan med att hela kvarter, eller till och med planeter demoleras. Kei och Yuri är ganska skjutglada tjejer.

Förutom interplanetära skurkar, gigantiska mecha-robotar, massor av vapen och explosioner, så bidrar dynamiken mellan Kei och Yuri till historiernas dramatik. Trots att de är obrottsligt lojala, så är ingen av flickorna egentligen riktigt förtjusta i att behöva arbeta ihop då de har mycket olika personligheter, vilket ofta leder till mindre konflikter. Kei är en pojkaktig slagskämpe, som aldrig kan få en date, medan den mer fåfänga Yuri alltid missköter sina plikter på grund av sitt intresse för pojkvänner.

De är i tjänsten iförda något som kallas "stridsbikini", vilket i kombination med deras framträdande fysik kan förklara något av deras popularitet bland manliga läsare. Grundidéen för serien är förstås action, något djupare budskap än ren underhållning lär man inte finna.

Publicering

"Dirty Pair" startade ursprungligen som följetong i den japanska tidskriften SF Magajin, med manus av upphovsmannen Haruka Takachiho och illustrerad av Yoshikazu Yasuhiko. Berättelserna blev sedan utgivna som illustrerade romaner (alltså inte grafiska sådana, d.v.s. inte i serieform). Den första samlingsvolymen utkom 1980 på förlaget Kadokawa. I bokserien har hittills utkommit sex volymer, varav två finns översatta till engelska.

Det verkliga genombrottet för "Dirty Pair" kom dock i och med animeserien omfattande 24 halvtimmesavsnitt för japansk TV 1985. Den brukar numera benämnas "Original Dirty Pair", och följdes av 12 avsnitt för video (OVA) samt tre tecknade långfilmer, alla i samma stil. Även en radioversion har förekommit.

Som manga är förmodligen Adam Warrens licensierade version av "Dirty Pair" den mest kända i västvärlden. Han följer de urspungliga historierna ganska noga, men hans teckningsstil är punkinspirerad och inte helt lik de japanska originalen. Warrens version blev ändå mycket populär av egen kraft. Adam Warrens serie gavs ursprungligen ut av Studio Proteus/Eclipse och senare av Dark Horse.

I USA publicerades även "Original Dirty Pair" i översättning från japanskan. Denna serie bygger på den tecknade japanska TV-serien med "Dirty Pair" i 24+2 avsnitt. Fem nummer kom ut med start 1994 av Viz Comics.

USA USA

Dirty Pair nr 1 (1988) Omslagsteckning av Adam Warren © Eclipse/Warren

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Original Dirty Pair" utgivna av Viz Comics (Sunrise Animation Film Comic, 1994):

 1. "To Kill a Computer"
 2. "Ammo of the Heart"
 3. "The Little Dictator"
 4. "Come Out, Come Out, Assassin"
 5. "Address for Danger"

Adam Warrens amerikanska version:

 1. "Biohazards" - 4 nummer, december 1988–april 1989 (samlingsvolym, 1989; återutgiven 1998)
 2. "Dangerous Acquaintances" - 5 nummer, juni 1989–mars 1990 (samlingsvolym, 1991; återutgiven 1997)
 3. "A Plague of Angels" - 5 nummer, augusti 1990–november 1991 (samlingsvolym, 1994)
 4. "Sim Hell" - 4 nummer, maj–augusti 1993; colorized reissue, may – augusti 2001 (samlingsvolym, 1994; andra upplagan 1996; återutgiven i färg 2002)
 5. "Fatal but not Serious" - 5 nummer, juli–november 1995 (samlingsvolym, 1996)
 6. "Start the Violence" - ett nummer, may-juli 1998 (samlingsvolym, 1999)
 7. "Run from the Future" - 4 nummer, januari–april 2000 (samlingsvolym, 2002)

Japan Japan

"Dirty Pair no Daibōken", omslag av Hisao Tamaki. © Tokuma Shoten

Förutom diverse fotoserier utgavs 1996 också "Dirty Pair Flash DX" som serie av Takemaru Oono från Mediaworks. Detta skedde i samband med att animen "Dirty Pair Flash" utkom. DX står som vanligt i mangasammanhang för deluxe.

Dirty Pair återkom i japansk utgivning i mars 2010 som följetong i Ryu Comics av Hisao Tamaki (känd för sin Star Wars-manga) efter Takachihos böcker. Två samlingsvolymer hittills, "Dirty Pair no Daibōken" från Tokuma Shoten.

I andra media

Den animerade tv-serien med "Dirty Pair" från 1985 gavs ut i USA i oktober 2010 av Right Stuf. OAV-serien har sedan länge funnits tillgänglig. Detsamma gäller den mer humoristiska versionen "Dirty Pair Flash" från 1995-96.

Kuriosa

Namnet Dirty Pair hittade Haruka Takachiho på efter det verkliga och på 80-talet populära japanska kvinnliga brottarparet Beauty Pair.

Mer om Dirty Pair