Diskussion:Batman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Joe Chill

Tog bort uppgiften om att Joe Chill mördade Batmans föräldrar. Sedan 1994 står det i Batmantidningarna att det var en okänd rånare. Möjligen kan man hitta en annan formulering under en annan underrubrik, men vi får även tänka på att ingressen ska vara lättöverskådlig och inte så detaljerad som man kan bli längre ner i artikeln.

/David H

Infinite Crisis har fastslagit att Joe Chill är den riktige Waynemördaren. --Axel Motor

Skapare

Har inte Bill Finger fått skaparstatus nu? //Sir-L 8 november 2010 kl. 14.08 (UTC)

Officiellt har han inte det ännu, och det råder delade meningar om hur pass klar Batman var som figur när Finger kom in i bilden. Jag tycker nog att han borde ha cred, men då får man i samma mening nämna att det är en inofficiell cred. --David Haglund 9 november 2010 kl. 21.59 (UTC)

Läderlappen borde väl vara uppslagsordet????

Figuren och serien hette väl Läderlappen när de dök upp i Sverige? Då borde väl det namnet vara uppslagsordet? Hoff (diskussion) 23 november 2018 kl. 22.15 (CET)

Nej. Precis som det heter Musse Pigg och inte Micke Mus, Daredevil och inte Våghalsen, och Rip Kirby och inte Peter Falk – till exempel. Dock ska Läderlappen hänvisa till Batman, i analogi med övriga ovan nämnda exempel. –Keffy (diskussion) 23 november 2018 kl. 22.51 (CET)
Batman hette länge Läderlappen på svenska och många kallar honom fortfarande så, men det engelska originalnamnet har numera använts i allt publicerat material på svenska sedan början av 1990-talet, liksom i biofilmer och andra media, och måste nog numera anses mer vedertaget än Läderlappen. Jag hade kanske kunnat tänka mig att ha kvar namnet Läderlappen om artikeln redan hette så här på Seriewikin, men jag ser ingen anledning att ändra till det äldre svenska namnet. E.G. den 24 november 2018 kl. 03.30 (CET)
Jo, det är det mest vedertagna namnet som ska vara uppslagsord, och i de fall då det kan anses vara oklart bör artikeln ligga kvar under originalordet. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 24 november 2018 kl. 10.54 (CET)
I fallet Superman/Stålmannen är Stålmannen uppslagsordet. Det är inkonsekvent. Om det skulle vara konsekvent skulle Katten Gustaf bytas till Garfield och Snobben till Peanuts också. Och hur skulle det se ut? :) Hoff (diskussion) 24 november 2018 kl. 21.44 (CET)
Vi har aldrig haft som mål att det ska vara konsekvent. Enligt regelverket så är det väl snarare Stålmannen som borde bytas, i så fall. Men då den diskussionen inte gav något självklart besked eller ledde någon direkt vart, så kändes en flytt onödig. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 24 november 2018 kl. 22.12 (CET)