Diskussion:Lista över biserier i Fantomen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Diskussion:Lista över biserier i Fantomen

Jag sammanställde den här listan när jag jobbade lite med PhantomWiki, men blev (med rätta) påtalad att den nog passar bättre här. Jag vågar påstå att den i allt väsentligt är komplett och korrekt, med reservation för tryckfel och att någon serie som endast publicerats med ett enda avsnitt i tidningen har råkat hamna under "Engångsserier" (och därmed saknas i nuläget). Vad gäller just engångsserierna, så är jag väl inte helt säker på att listan tjänar på att inkludera samtliga dessa - framförallt de amerikanska och spanskproducerade westernserierna som fyllde tidningen under 1960-talet, känns alltför generiska för att lista. Men från 1975 och framåt är engångsserierna så få att de väl kan listas.

Hoppas att listan känns relevant - i annat fall så protesterar jag inte om man väljer att ta bort den.--Keffy (diskussion) 20 december 2015 kl. 05.23 (CET)

Eventuellt kan det vara onödigt att lista serierna både i egen artikel och i mallen, men iofs kanske en artikel blir tydligare och listar mer grundinfo... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 21 december 2015 kl. 00.26 (CET)

"Löjtnant Kennedys bravad"

Jag har inte sett denna själv, men det verkar röra sig om den brittiska serien "Killer Kenndy's Rag-Tag Navy", som gick i brittiska The Victor (eller kort och gott "Killer Kennedy", som den hette när den samlades i Red Dagger[1]). // Sir-L (diskussion) 22 december 2015 kl. 16.08 (CET)

Nej, det är inte "Killer Kennedy" utan en verklighetsbaserad serie om blivande presidenten John F. Kennedy. Det är dock inte den här amerikanska serien om samma händelse, den är för lång: [2] Andreas (diskussion) 22 december 2015 kl. 17.24 (CET)
Ahh, ok. // Sir-L (diskussion) 22 december 2015 kl. 17.26 (CET)
Finns det någon copyright eller signatur? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 22 december 2015 kl. 17.35 (CET)


(edit krock) Nja... titelfiguren i Killer Kennedy är väl en fiktiv figur? "Löjtnant Kennedys bravad" handlar om JFK och utspelar sig under dennes krigstjänstgöring i andra världskriget. Det verkar som att det är ett avsnitt av en serie som tydligen heter "John F. Kennedy - Hero of the Pacific", men som jag inte kunnat spåra. Ett annat avsnitt av serien gick i Charlton Comics War Heroes #2 (finns i public domain på http://comicbookplus.com/?dlid=13042, sida 3-11), som dock utkom typ ett år efter att det specifika Fantomennumret publicerades.

Jag har inte lyckats spåra fler avsnitt av "Hero of the Pacific" utöver det som publicerades i WH, och - om det nu är samma serie, vilket jag bedömer troligt - det i svenska Fantomen. Men Fantomentidningen köpte mycket Charltonmaterial vid denna tid. --Keffy (diskussion) 22 december 2015 kl. 17.38 (CET)

Upptäckte just att det är samma historiska händelse som ligger till grund för "Löjtnant Kennedys bravad", och för "Torpedbåt saknas" i Centerförlaget "TV-äventyr" 6, vilken måste ha utkommit typ samtidigt som Fantomen 12/1962. Versionen i TV-äventyr (som är betydligt mer detaljerad) är dock hämtad från Dell Comicss Combat #4 från juni 1962. Skoj att jämföra de båda versionerna, men det ger ju inte mer upplysning om "Löjtnant Kennedy"/"Hero of the Pacific". :/ --Keffy (diskussion) 22 december 2015 kl. 18.00 (CET)

(ledsen att spamma, men det går fort nu) Uppenbarligen är det så att händelsen som återberättades i både Fantomenserien och Combat/TV-äventyr, inspirerade en film som släpptes i USA 1963: "PT 109" med Cliff Robertson som den unge JFK. Gold Key Comics publicerade en serieversion av filmen tecknad av Dan Spiegle. Så det finns m.a.o. åtminstone tre serieversioner....--Keffy (diskussion) 22 december 2015 kl. 18.07 (CET)

Sista meddelandet för nu - vid närmare genomläsning upptäckte jag att "Löjtnant Kennedys bravad" "bara" är ytterligare en version av samma händelser som behandlas i "Hero of the Pacific" (tecknad av Charles Nicholas och Vince Alascia), "Torpedbåt saknas" (tecknad av Sam Glanzman) och "PT 109" (tecknad av Dan Spiegle). Alla fyra är högst sannolikt oneshots, producerade vid ungefär samma tid, av samma skäl - för att hylla JFK - men av helt oberoende serieskapare. "Löjtnant Kennedys bravad" är alltså inget avsnitt av "Hero of the Pacific". Nåja... lite klokare blev man ju, även om det inte säger något om Fantomenepisodens ursprung eller upphovsmäns.... --Keffy (diskussion) 22 december 2015 kl. 18.24 (CET)

Ha! Löst! Det var en Lombard-serie. Förlorade spåret tack vara märkningen. Men fick ju såväl lite kulturhistoria som presidentkunnande på vägen. Beklagar mitt långa resonemang här ovan :) --Keffy (diskussion) 22 december 2015 kl. 18.32 (CET)

Bra jobbat! // Sir-L (diskussion) 22 december 2015 kl. 20.50 (CET)

Sergeant Bruce

När vi ändå är inne på obskyra biserier... I Fantomen 9/1963 finns en kort serie på 3,5 sidor - "Fånga en tjuv!". Den saknar förlagsstämpel, men teckningsstil och händelseförlopp tyder starkt på Storbritannien. Det är en whodunnit-story (tänk "Deckargåtan" i Kalle Anka & C:o) där läsaren uppmanas försöka lista ut hur hjälten Sergeant Bruce, lyckas - för att citera titeln - "fånga en tjuv!"

Den bär starka vibbar av att vara ett avsnitt av en längre, återkommande, serie, och en googling gör gällande att en serie vid namn "Sergeant Bruce" gick i Agent X9 typ åren 1980-1981. Nån som kan kolla det kan röra sig om samma Bruce? Och är det nån som känner till nåt om seriens bakgrund? --Keffy (diskussion) 23 december 2015 kl. 13.43 (CET)

Det första jag tänker på är den brittiska "Bruce Kent invites you to spot the clue", som bla gått i Helgonet och 'Veckans serier' [3]. Jag har dock inte mina Agent X9 tillgängliga så jag kan kolla upp om det är samma serie i dessa. //Sir-L (diskussion) 23 december 2015 kl. 23.55 (CET)
Kan f.ö. rekommendera att lägga ut en bild på Comics UKs forum [4], mycket kunnigt folk där. //Sir-L (diskussion) 24 december 2015 kl. 00.05 (CET)
beskuren, illa avfotad förstasida av serien. bet låter rimligt, också när jag googlar titeln du angav... men hittar inga bilder online. känns igen?

Sgt Bruce.jpeg --Keffy (diskussion) 24 december 2015 kl. 00.10 (CET)

Har googlat Bruce Kent, och förstårtt (mkt tack vare Comics UK) att Neville Wilson tecknade den 1960-1964. "Sgt Bruce" förefaller mkt riktigt vara tecknad av Neville Wilson (jmfr t.ex. illustrationen här) --Keffy (diskussion) 24 december 2015 kl. 00.30 (CET)
Ok. För det första tycker jag att jag känner igen serien du postat, men i så fall från någon annan tidning (Seriemaggan eller Helgonet troligtvis). Sen har jag också googlst lite. Ett par källor [5] nämner "Sergeant Bruce C.I.D.", som en titel i tidningen Eagle, en annan källa[6] nämner "Can You Catch a Crook?", i sagda tidning (dock ingen hänvisning till Bruce där). Jag har faktiskt inte tillgång till någon av mina tidningar just nu. Ska kolla i morgon om jag har någon bild inskannad. Möjligen kan det vara samma serie (de böt namnen på serierna huller om buller i UK) skulle rekommendera att posta bilden på Comics UKs forum för att vara säker.. //Sir-L (diskussion) 24 december 2015 kl. 00.51 (CET)
Yep, det får bli en Comics UK-post så fort min login där har aktiverats :) Stort tack för hjälpen! och god jul, får en väl säga nu :) --Keffy (diskussion) 24 december 2015 kl. 01.11 (CET)
Jag tycker nog bildexemplet påminner mer om Victor de la Fuente än Neville Wilson. Det kan bero på scannen, men det är ett mer ryckigt tuschdrag i konturerna hos de la Fuente [7], [8], medan Wilson har en ledig, men kanske litet rutinartad linje... [9] (Enligt mitt intryck...) =/ (Iofs kan det vara olika titlar på samma serie, eller olika serier som gått under samma titel i Sverige...) 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 24 december 2015 kl. 03.59 (CET)
Kollade i Agent X9 nu, och "Sergeant Bruce" handlar om Sergeant Dave Bruce, och en blond kollega. Inte samma tecknare på de som jag hittade men det säger egentligen inget. Jag tror det rör sig om samma serie i Fantomen. //Sir-L (diskussion) 17 januari 2016 kl. 13.23 (CET)
Samma serie gick i Helgonet, under titeln "Deckar-gåtan". Copyright är IPC och det är samma tecknare som i Fantomen episoden. // Sir-L (diskussion) 16 april 2016 kl. 23.59 (CEST)

Bellier.org

Fniss. Den som orkar får nu sitta och gå igenom alla belgiska Tintinnummer på Bellier.org (åren runt 1959) och kolla i vilka nummer Lombardserierna gick i (de som också gick i de löpande franska).Hoff (diskussion) 8 december 2018 kl. 16.55 (CET)

Eller så nöjer vi oss med den belgisks publiceringen – infon är ju för indentifikation, inte för att ta med varje detalj —Keffy (diskussion) 12 december 2018 kl. 01.08 (CET)
Å andra sidan så ska inte den belgiska och franska publiceringen överensstämma helt ändå, så vitt jag vet. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 12 december 2018 kl. 03.08 (CET)

Serieskapare

hur avgörs objektivt vilka serier som är motiverade att ange serieskapare för? varför Spirou, men inte Tarzan, Gringo, Dylan, Indiana Jones, eller Vigilante? T.ex —Keffy (diskussion) 12 december 2018 kl. 04.01 (CET)

Det jag initialt kände för Spirou var att de olika versionerna kändes så olika, att "Franquin" mer var en beskrivning av versionen än av skaparen. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 12 december 2018 kl. 12.45 (CET)
Dessutom vet jag inte om listan skulle bli för kompakt och svår att hålla uppdaterad med upphovsmän, som anges, ändå. Det ser rätt bra ut på Lombard-listan. Å andra sidan surfar jag oftast på laptop, och sällan på mobiltelefon. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 12 december 2018 kl. 12.57 (CET)