Diskussion:Peggy Lätt

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hur säker är du på originalnamnet? Serien (antar det är samma) gick i Karl-Alfred under namnet "Peggy Lett" och Fickjournalen under namnet "Linda Lind", enligt mina undersökningar rör det sig om serien "Etta Kett" av Paul Robinson. // Sir-L 14 april 2009 kl. 10.24 (CEST)

Kollade runt och enligt flera källor slutade Robinson med "The Love-Birds" 1925, och startade "Etta Kett" istället. Han använde sig dock av liknande figurer. Engelska Wikipedia,comicsinfo.dk

"Peggy Lätt" har ingen likhet med de bilder jag sett av "Etta Kett", däremot tycker jag att hon verkar vara identisk med Peggy Byrd i "The Love-Byrds". Har inte mina gamla Karl-Alfred i närheten just nu men ska kolla om det är samma serie. Någon Fickjournalen tror jag inte att jag har, men intressant detta med "Linda Lind".//--Morristown 15 april 2009 kl. 00.57 (CEST)

Stilen i "Etta Kett" utvecklades kraftigt under åren, kan ju vara så att de publicerade tidiga årgångar av serien. Eller så är det så att det rör sig om "Love-Birds" men namnet ("Peggy Lätt") höll sig kvar (om något modifierat) när "Etta Kett" publicerades. Angående likheten med Peggy Byrd så var hon förlaga för Etta Kett. Men vad jag förstår så är Peggy mamman i "The Love-Birds" och Etta dottern i "Etta Kett", och Peggy Lett (i karl-Alfred) och linda Lind är just dottern. Ska scanna några exempel så får du se hur de ser ut. // Sir-L 15 april 2009 kl. 11.06 (CEST)
"Linda Lind" i Fickjourmalen #7 1958, Peggy Lett i Karl-Alfred #19 1953 (borttagna länkar, jag blev av med den domänen) // Sir-L 15 april 2009 kl. 11.44 (CEST)

Tack för bilderna! Där ser det ut att röra sig om en förhållandevis "modernare" tonårsstil i serierna. De strippar och sidor jag har av serien, från 40-talets Vecko-Revyn och Expressen, är en familjeserie ungefär som tidiga "Blondie" - före barnen kom in i serien. Och Vecko-Revyns namn på serien, "Kärkvist", låter ju som en ordvits med ungefär samma klang som "Love-Byrds", medan "Peggy Lätt/Lett" känns som en blandning av både Peggy Byrd och "Etta Kett". Det kan nog vara så att "Etta Kett" uppstod ur "Love-Byrds". Är brunetten Etta dotter till blondinen Peggy? Jag tycker att pappan i "Etta Kett" ser ut som en äldre upplaga av Howard Byrd i "Love-Byrds". //--Morristown 15 april 2009 kl. 19.03 (CEST)

Vad jag kan förstå så har figurerna i "Love-Birds" har lånat sitt utseende till figurerna i "Etta Kett". "Etta Kett" debuterade i december 1925 som enrutingar, som gav tips om vett och etikett åt tonåringar (därav namnet). Har ingen aning om vad Ettas föräldrar heter i original, eller om de var med från första början eller kom med när det utvecklades till reguljär serie. Men det låter ju som det var "Love-Birds" som publicerades under "Kärkvist" och "Peggy Lätt", då får "Peggy Lett" en egen artikel tycker jag. //Sir-L 15 april 2009 kl. 20.25 (CEST)
Man kanske ska ha artikeln under originalnamnet istället, då serien översatts till flera olika namn, varav inget verkar särskilt känt. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 9 januari 2017 kl. 15.01 (CET)
Jag instämmer i Wakurans förslag. E.G. den 9 januari 2017 kl. 18.04 (CET)
Jag känner mig ganska förvirrad, framför allt efter den senaste ändringen av artikeln. Så jag skulle gärna se att den som hängt med i diskussionen förtydligar, antingen genom att namnge artikeln efter originalnamnet eller dela upp i flera om det nu är det som är det rätta. Andreas (diskussion) 28 april 2020 kl. 16.53 (CEST)
Jag ändrade lite så länge. Ny länk till "Linda Lind" i Fickjournalen #7 1958. Tyvärr så hittade jag inte min "Peggy Lett"-exemepl som jag postat förut, men länken till Schaeders sida i artikeln ger ju ljus på den. //Sir-L (diskussion) 28 april 2020 kl. 21.01 (CEST)

Det är uppenbart att Peggy Lett i Karl-Alfred är Etta Kett i original. Peggy Lett är också mörk liksom Etta Kett, till skillnad från blondinen i The Love-Byrds. Dessutom är logotypen för Peggy Lett en kopia i stil och utseende med logotypen för Etta Kett. [1]

Bra, då tycker jag vi gör som föreslog ovan. Vi flyttar infon om Karl-Alfred till Etta Kett, och flyttar den till den svenska titeln "Peggy Lett". Denna artikeln ("Peggy Lätt") är ju om "Love Birds". // Sir-L (diskussion) 1 maj 2020 kl. 14.34 (CEST)
Jag kan prova att flytta Etta Kett. // Sir-L (diskussion) 1 maj 2020 kl. 14.34 (CEST)
Jag tror att serien som gick som dagsstripp i Expressen är Etta Kett. Jag hittar bara info om att Love-byrds skulle ha varit en topper till Etta Kett, och alltså inte haft egna dagsstrippar. Andreas (diskussion) 3 maj 2020 kl. 15.55 (CEST)
Jag tror också det var "Etta Kett" som publicerades i Expressen. "Kärkvist" kan ju dock fortfarande ha varit "Lovebyrds", de exempel jag sett på originalstripparna så har båda titlarna haft lika stort utrymme. Dvs halva sidan "Lovebyrds" och halva "Etta Kett" (söndagssidan då). // Sir-L (diskussion) 3 maj 2020 kl. 16.58 (CEST)
  1. "Peggy Lett i Karl-Alfred, blogg av Roger Schaeder på [[1]] (2020-04-24)