Gammastrålning

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Gammastrålning är den mest potenta formen av radioaktivitet. Där alfastrålning består av heliumkärnor och betastrålning av elektroner, består gammastrålning av fotoner, och är alltså en del av det elektromagnetiska spektrat. Gammastrålning kan orsaka cancer, men den kan också användas i cancerbehandling och till att döda bakterier.

Marvel Comics

I serier, och då särskilt i Marvels superhjälteuniversum har gammastrålning effekten att ge folk superkrafter, ofta relaterade till färgen grönt. Följande superhjältar/skurkar har fått sina krafter med hjälp av gammastrålning:

  • Hulk. När Bruce Banner blir arg blir han Hulk - jättestor, jättestark och jättegrön, med en femårings intellekt. Banner råkade ut för en olycka i sin forskning om gammastrålning, och blir nu Jordens starkaste dödliga varelse när han blir arg.
  • She-Hulk. Jennifer Walters, Bruce Banners kusin som fått superkrafter efter att ha fått en blodtransfusion från Banner. Grön, inte fullt lika stark som Hulk, men med sitt intellekt intakt.
  • Abomination. KGB-agenten Emil Blonsky försökte återskapa olyckan som skapade Hulk, med ungefär samma resultat. Han är lite mer reptillik, men i ungefär samma styrkeklass som Hulk.
  • Doc Samson. Dr. Leonard Samson, Bruce Banners psykolog, som utsatt sig för en liten dos av gammastrålning. Han har normal hudfärg och grönt hår, vars längd från början avgjorde hans styrkenivå.
  • Leader. Grön superintelligent skurk med förstorad hjärna i ett förstorat kranium.

Externa länkar