Abomination

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Abomination (tidigare kallad Katastrofen och Styggelsen på svenska) är en av Hulks återkommande fiender och liksom Hulk en monstruös och superstark produkt av gammastrålning. Abomination är grön även han, men har ett mer reptillikt utseende. Abomination skapades av Stan Lee och Gil Kane och dök först upp i Tales to Astonish nr 90 (april 1967)

Handling

Abomination heter egentligen Emil Blonsky och var ursprungligen en KGB-agent och spion som medvetet utsatte sig för gammastrålning i syfte att återskapa olyckan som skapade Hulk. Under den första tiden efter sin "födelse" var Abomination dubbelt så stark som Hulk och lyckades döda denne i strid. Hulk återuppväcktes dock kort därefter och den kosmiska varelsen Stranger transporterade ut Abomination i rymden.

I senare framträdanden har Abomination ungefär samma styrkeklass som Hulk, men lyckas aldrig besegra denne trots upprepade försök. Han allierar sig bland annat med Thunderbolt Ross och andra brottslingar som Rhino och Leader, och kämpar även mot andra hjältar som Silver Surfer, Thor, Wonder Man, Hawkeye, Spindelmannen, She-Hulk och Namor, dock med samma mediokra resultat.

Abomination dödas av den Hulk-liknande varelsen Red Hulk i Hulk (vol. 4) nr 1–2, 2008.