She-Hulk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Inte att förväxla med Lotta Fjelkegård som gick under aliaset "She-Hulk" under sin tid som redaktör på tidningen Spindelmannen.

The Savage She-Hulk nr 1 (1980). Bild av John Buscema. © Marvel.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

She-Hulk, tidigare känd som Miss Hulk på svenska, är egentligen Jennifer Walters, en advokat som efter en skottskada får en blodtransfusion av sin kusin Bruce Banner, i hemlighet monstret Hulk. Hon märker snart att det gammabestrålade blodet förvandlar även henne till en grön jätte när hon blir arg eller känner sig hotad. Men till skillnad från många av Hulks inkarnationer, behåller She-Hulk (i regel) sin intelligens och sin rationalitet, vilket gjort att hon kan vara öppet aktiv som superhjälte.

Sedan ett uppdrag för Fantastic Four då hon stoppade en radioaktiv läcka, kan hon inte längre återvända till sin mänskliga form, utan är permanent stor, grön och stark. Något hon inte alls är missnöjd med.

Idag arbetar She-Hulk som advokat samtidigt som hon har en sidokarriär som superhjälte. Genom åren har hon varit medlem i Avengers, Fantastic Four, Heroes for Hire och S.H.I.E.L.D..


Första framträdande: The Savage She-Hulk nr 1 (februari 1980)

Utgivning

Har förekommit i flera olika månadstidningar i USA:

Mini sverige.gif Svensk utgivning

I Sverige hette serien och tidningen Miss Hulk när den kom ut i elva nummer 1982–84, baserad på tidningen Savage She-Hulk. 1989 gavs det ut ett nummer baserat på Sensational She-Hulk i antologitidningen Marvels Universum

"She-Hulk" har också förekommit som andraserie i X-Men nummer 10/1990, och som bifigur i bland annat Hulk, Spindelmannen Superseriealbum och (huvudsakligen) "Fantastic Four" i Marvels Universum.

She-Hulk i andra medier

"She-Hulk" har förekommit i flera animerade TV-serier med andra Marvel-hjältar: "Incredible Hulk" (1982), "Fantastic Four" (1994), "Fantastic Four" (2006) och "The Incredible Hulk and the She-Hulk" (1996).

När det gäller filmatiseringar med riktiga skådespelare (så kallad "live action") har tre projekt planerats men aldrig burit frukt. 1989 var det meningen att She-Hulk skulle vara med i en TV-film med Bill Bixby/Lou Ferrigno som Hulk. Två liknande filmer gjordes vid den här tiden där Hulk möter Daredevil och Thor, men med She-Hulk blev det alltså inget. 1991 meddelades också att man lade ner planerna på en egen TV-serie med She-Hulk. Kring 1990–91 planerade författaren och regissören Larry Cohen en spelfilm med She-Hulk med danskan Brigitte Nielsen i titelrollen. Det togs till och med promotionbilder av Nielsen i grön peruk och dräkt.[1] Inte heller detta blev någon färdig film.

She-Hulk på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Hulky, Jade

Mer om She-Hulk

  • Petter Karlsson: "Hu(l)ka er gubbar, nu laddar Brigitte Nielsen om" (Expressen Fredag 1991-??-??)

Fotnoter

  1. Petter Karlsson: "Hu(l)ka er gubbar, nu laddar Brigitte Nielsen om" (Expressen Fredag 1991-??-??). En bild fanns med intill intervjun.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!