Ghost Rider (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ghost Rider (Johnny Blaze) från omslaget till Ghost Rider (vol. 2) nr 25 (1977), tecknat av Gil Kane. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

För andra seriefigurer vid namn Ghost Rider, se Ghost Rider (gaffelsida)
För Marvels västernhjälte som tidigare hette Ghost Rider, se Phantom Rider (TC)


Ghost Rider är en ockult superhjälte från det amerikanska serieförlaget Marvel Comics.


Historik

Figuren skapades av Roy Thomas, Gary Friedrich och Mike Ploog och gjorde premiär i Marvel Spotlight nr 5, augusti 1972. Den unge MC-stuntföraren Johnny Blaze säljer här sin själ till Satan för att rädda livet på sin far och blir besatt av en hämndens ande som förvandlar honom till ett brinnande skelett som straffar onda män med helveteseld. Ghost Rider var visuellt häftig uppenbarelse som for omkring på en lika eldfängd motorcykel i en egen tidning 1973–83, skriven och tecknad av bland annat Jim Mooney, Michael Fleisher och Don Perlin.

Johnny blev tillfälligt avlöst av sin försvunne bror Daniel Ketch, som fick en egen tidning 1990–1998. Från och med 2001 var Johnny tillbaka som Ghost Rider igen i diverse miniserier. 2006 kom det en månatlig titel igen, säkerligen avsedd att åka snålskjuts på den filmatisering som vintern 2007 gick upp på världens biografdukar.

Utgivning

Amerikansk

Titel Utgivningstid Nummer Svensk utgivning Kommentar
Ghost Rider september 1973 - juni 1983 1-81 Endast 4 nr


Detaljlista

Ghost Rider (1973-1983)
# Amerikanskt publiceringsdatum Svenskt omslag Svensk publicering Kommentar
1 september 1973 Atlantic Special 3/1982
2 oktober 1973 Atlantic Special 4/1982
3 december 1973 Atlantic Special 4/1982


Ghost Rider i andra medier

Filmen "Ghost Rider" har varit på gång länge men dragits med stora förseningar. Redan år 2000 kungjorde Marvel vid filmfestivalen i Cannes att Ghost Rider skulle bli film, med start 2001. David Goyer ("Blade"1–3) skulle skriva manus, Stephen Norrington ("Blade", "The League") regissera och Johnny Depp spela huvudrollen. Projektet hotade rinna ut i sanden när Mark Steven Johnson, mannen bakom filmatiseringen av "Daredevil" tog över filmen 2003.

Nicholas Cage, som tidigare blivit snuvad på rollen som Superman, fick så slutligen spela en seriehjälte, till på köpet en som han själv bar en tatuering av. Eva Medes fick spela Roxanne, föremålet för Ghost Riders ömma låga. Inspelningen startade 2005 i Australien och skulle egentligen haft premiär 2006, men Johnson tjatade till sig en förlängning för att putsa på effekterna.

Ghost Rider i filmen är Johnny Blaze, men man har lånat in minst lika mycket av Daniel Ketchs utseende och förmågor till filmatiseringen. Satans son Blackheart (spelad av Wes Bentley) var till exempel en av Daniels ärkefiender i serien.

Satan själv, eller Mephisto, spelas med iskyla av Peter Fonda – passande med tanke på att han en gång spelade en av huvudrollerna i tidernas största road movie "Easy Rider". Faktiskt så är den chopper som Ghost Rider använder i filmen replika av Fondas båge från "Easy Rider". En annan rolig detalj är att den välgjorda brinnande dödskallen är modellerad efter en röntgenbild på Cages eget huvud, så även där kan man tala om en replika.

Kuriosa

Ghost Rider har till stor del lånat sitt utseende från en tidigare Marvelhjälte vid namn Blazing Skull.