Grimly Feendish

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Grimly Feendish, även känd som "the Rottenest Crook in the World", var huvudfiguren i en brittisk humorserie av Leo Baxendale. Grimly Feendish själv är en superskurk som varierar sin ambition att erövra världen med småbrott som att stjäla godis från småbarn. Till sin hjälp har han sina diaboliska uppfinningar och en armé av monster. Han är ständigt jagad av engelska "bobbies" samt av ungdomsagenten Eagle-Eye. I enstaka avsnitt dök även Grimlys nevö, Fred Feendish, upp.

Figurens debut skedde i tidningen Wham! nr 4 (11 juli 1964, utgiven av Odhams Press) där Grimly medverkade som skurk i serien "Eagle-Eye, Junior Spy" av Baxendale. Grimly dök upp i merparten av "Eagle-Eye"-avsnitten och blev så populär att han sedermera förärades en egen serie som publicerades i Smash! med flera serietidningar.

I Alan Moores serie "Albion", som använder sig av en mängd gamla brittiska seriehjältar, medverkar Grimly Feendish som en realistisk och bra mycket otäckare superbrottsling och massmördare.

Kuriosa

  • Rockgruppen The Damned spelade 1985 in en låt med titeln "Grimly Fiendish", inspirerad av "Grimly Feendish".
  • Grimly Feendish själv tycks inspirerad av Farbror Fester från skämtteckningarna och tv-serien om "Familjen Addams".[källa behövs]
  • Superskurken "Gru", huvudfiguren i den animerade långfilmen "Despicable Me" (sv. "Dumma mej") uppvisar i sin tur stora likheter med Grimly Feendish till både utseende och karaktär, men ingen definitiv inspiration har påvisats.

Externa länkar