Hallongrottans seriekalender

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hallongrottans seriekalender var en almanacka i bokform utgiven årligen av den queerfeministiska bokhandeln Hallongrottan. Varje uppslag innehöll en serie, en skämtteckning, en enruting eller en illustration av en svensk kvinnlig tecknare. De flesta bidragen framförde feministiska eller HBTQ-relaterade budskap. Två stycken almanackor gavs ut.

2012

Medverkande serietecknare och illustratörer är Nina Hemmingsson, Liv Strömquist, Nanna Johansson, Sara Hansson, Sara Granér, Bitte Andersson, Loka Kanarp, Lina Neidestam, Karolina Bång, Vanja Burden och Matilda Ruta. Lotta Vilde Wahl står för idé och formgivning och är även redaktör för publikationen. Lina Holmberg har arbetat med formgivning och sättning.

Vissa serier och illustrationer har gjorts direkt för kalendern, men de flesta är återtryck av tidigare alster. Bland annat förekommer avsnitt av Hemmingssons "Prinsessan & gemålen" och Kanarps "Historiska porträtt"

Kalendern är 152 sidor, 13 cm bred och 19 cm hög. Den gavs ut med två alternativa omslag – ett med blottade kvinnobröst och ett "mindre vågat" med en hallongrotta.

2013

Kalendern för 2013 lanserades på Bokmässan i september 2012 och innehåller alster av Sara Granér, Nanna Johansson, Sara Hansson, Nina Hemmingsson, Liv Strömquist, Lina Neidestam, Malin Lindros, Vanja Burden och Bitte Andersson.[1]

Källor

Se även