Haremsserier

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Keitaro med Naru och Mutsumi ur Love Hina © Tokyopop/Ken Akamatsu

Haremsserier eller haremsmanga (eller bara harem), genrebeteckning inom japansk manga.

Avser inte ett riktigt harem, utan berättelser där handlingen kretsar kring en kille och flera tjejer. Deras inbördes relationer behöver inte alls vara av romantiskt slag, men ofta förekommer komiska och romantiska förvecklingar. Temat återfinns oftast i shounen-manga, dvs. berättelser som har pojkar som målgrupp.

Genren/trenden startades i och med "Oh! My Goddess" av Kosuke Fujishima, där en ung kille flyttar ihop med tre (senare fyra) gudinnor. Mest extrem hittills är nog "Negima!" av Ken Akamatsu, där en ung pojke blir magister och lärare till inte mindre än 31 olika flickor. Termen lanserades i Sverige av Simon Lundström.

Berättartekniken med flera kvinnliga kontrahenter förekommer även i shoujo-manga för flickor, t.ex. Sailor Moon, med Usagi som har en pojkvän Mamoru men även en rad väninnor, de övriga Sailor Senshi. Här handlar det dock mindre om harem, utan mer om att kontrastera Usagis karaktärsdrag mot de övrigas.

Då de kvinnliga kontraheterna i berättelser av typen harem alltid har helt olika personligheter vilket får den manlige protagonisten att anpassa sig och uppföra sig på lämpligt sätt, kan man kanske anta att historierna har ett värde ur utvecklingspsykologisk synvinkel för läsaren, och inte bara ett underhållningsvärde.

Exempel på kända manga med harem-inslag

  • Love Hina - Komisk och romantisk förvecklingsserie om den blivande collegestudenten Keitaro som blir föreståndare för flickpensionatet Hinata där han möter sin livs kärlek Naru, men även får tas med alla de andra inneboende singeltjejerna, Motoko, Mitsune, Shinobu, Kaola Su m.fl.
  • Tenchi Muyo - Komisk äventyrsserie om Tenchi som drabbas av besök från yttre rymden av bl.a. rymdprinsessan Ayeka, tjejpiraten Ryoko, poliskvinnorna Mihoshi och Kione osv. Åtminstone de två förstnämda har ett romantiskt intresse för Tenchi och är bittra rivaler.
  • Urusei Yatsura - Skämtserie som handlar om skolgrabben Ataru som har en utomjordisk flickvän Lum som han inte helt kommer överens med. Han försöker träffa sin gamla flickvän Shinobu och andra flickor. I serien förekommer otaliga färgstarka flickor som attraherar Ataru, bland andra kråkprinsessan Kuruma, snökvinnan Oyuki, Benten och Ran.
  • Outlanders - Äventyrsserie om ynglingen och nyhetsfotografen Tetsuya som blir invaderad av rymdprinsessan Kahm, som vill gifta sig. Dessutom lär han känna Aki, Raisa, Battia m.fl. där en och annan blir olyckligt kär i honom.