Negima!

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Nowiki.gif Denna artikel behöver wikiformateras.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som saknar wikiformatering.


"Negima!" av Ken Akamatsu © Ken Akamatsu

"Negi, Magimagistern", mer känd under förkortningen "Negima!", är den svenska översättningen av mangan "Mahou Sensei Negima"/"魔法先生ネギま!" (eg.=Negi, den magiske läraren), en japansk komisk haremsserie av Ken Akamatsu,

Akamatsu har även gjort en anime med serien som förlaga.


Handling

Serien handlar om den nyligen nyexaminerade tioåriga trollkarlen Negi Springfield från Wales som kommer till Japan för att undervisa i engelska för en flickklass. Detta är en del i hans träning för att bli en Mäster Magus, det finaste yrket inom trollkarlsvärlden. Föga anar han att en högstadieklass enbart bestående av flickor kunde vara så problematisk och underlig som klass 2A.

Figurgalleri

Negi Springfield

Klassföreståndare och engelsklärare i klass 2A/3A. Det tioåriga underbarnet från Wales har den inte särskilt lätta uppgiften att hålla reda på sina skojfriska elever i Magiras högstadium. Han är godhjärtad och optimistisk, men något naiv. Ibland visar Negi en mognad som man inte förväntar sig från ett barn. Det är sällan man ser Negi utan den långa stav som han fick av tusenmästaren, sin pappa Nagi Springfield.

Negis karaktärselement är vind, men det hindrar honom inte från att även använda åsk- och ljusmagi som han successivt lär sig bemästra. Senare i serien går han alltmer över till mörk magi. När den lille läraren nyser orsakar han en kraftig vindpust som kan blåsa upp kjolar på folk i närheten, eller till och med blåsa av offrets alla kläder (till Asunas stora förtret). Han får inte avslöja för någon att han behärskar magiska konster, för då kommer han i värsta fall att straffas genom att förvandlas till en hermelin.

För tillfället har Negi fullgjort sju stycken magiska kontrakt med elever i sin klass, varav den senaste med Chisame Hasegawa.

Negis namn är en ordvits som betyder "Lök från Wales", ett av hans japanska smeknamn (Negi-bozu) där "Bozu" betyder ungefär "plutt", "unge", betyder Negi-Bozu "lökskalle", vilket är en av sakerna som Evangeline inte tycker om.

Sayo Aisaka

Student Nummer 1: Sayo Aisaka (相坂 さよ, Aisaka Sayo), ett olyckligt och ödmjukt yurei (spöke). Hon är oftast mer skrämd än skrämmande; osynlig för praktiskt taget alla, och hennes närvaro går de flesta obemärkt förbi. (Takahata placerade henne i Negis klasslista med en anteckning om att han inte skulle flytta på hennes bänk/stol.) Under en klassomröstning före Magirafestivalen råkade Negi frånvarande räkna upp henne under ett upprop. Sayo har varit utan vänner i ungefär 60 år, ända sedan hon dog, vilket gjort att hon desperat velat hitta en vän. Hennes försök att kommunicera med resten av klassen ledde till en massa makalösa händelser under förberedelserna för Skolfestivalen eftersom alla misstog henne för att vara en ond ande. Hon blev nästan skickad till himlen av Mana och Setsuna, men Kazumi hade tagit ett foto av henne när hon grät och förstod vad som verkligen hände, räddade henne och blev hennes vän. Alla trodde att Sayo hade gått över till andra sidan, men hon hade bara blivit osynlig. Hon tackade Negi och Kazumi för att ha fått bli deras vän. För tillfället hänger hon ihop med (hemsöker?) Kazumi som sitter bredvid henne i klassrummet.

Yuna Akashi

Student Nummer 2: Yuna Akashi (明石 裕奈, Akashi Yūna) Födelsedag: 1 juni 1988. En vältränad flicka som spelar basket och ofta ses tillsammans med Makie, Ako och Akira. Hennes pappa är professor Akashi som undervisar på Magiraakademin. Hon är den busigaste bland sportflickorna och har en svaghet för konstiga produkter från en TV-shopkanal. (Programmet sänds under skoltid, men eftersom hon inte står ut med att missa det så spelar hon in det.)

Kazumi Asakura

Student Nummer 3: Kazumi Asakura (朝倉 和美, Asakura Kazumi). Födelsedag: 10 januari 1989. Klassreportern som alltid har en kamera i handen. Hon letar ständigt scoop på allting som pågår och är en del av gruppen "Magira Paparazzi". Hon var en av de första i klassen att få veta Negis hemlighet vilken hon av en tillfällighet avslöjade i Kyoto. Fastän hon hela tiden hotade med att avslöja Negis hemlighet för andra blev hon övertalad att hålla tyst om det. Kazumi var hallåa och domare under Magiras sportturnering. Hon blir förföljd (eller hemsökt) av Sayo som hon har blivit vän med och är en av de få människor som kan se henne.

Yue Ayase

Student Nummer 4: Yue Ayase (綾瀬 夕映, Ayase Yue). Födelsedag: 16 november 1988. "Den coola latmasken." Förutom att vara en talangfull bokälskare hatar hon att studera. Hon tillhör dem som har lägst betyg i klassen och är medlem i läxläsningsgruppen "Pucko Rangers – hon är "Pucko Svart" och anses vara gruppens ledare. Yue är också medlem i Biblioteksutforskarna och ses ofta tillsammans med Nodoka och Haruna (som kallar henne "Yuecchi" ゆえっち). Hon gissade sig till Negis hemlighet efter Kyotoutflykten, efter att ha sett attacken på Kansai Magiförenings högkvarter och efter att ha lärt sig lite magi under Magirafestivalen. Till skillnad från sitt vanliga skolarbete studerar Yue magi med beslutsamhet (hon tillbringar över tre timmar per dag med att öva). Hennes speciella tillhörigheter är en bok, en mantel, en häxhatt och en kvast, vilket praktiskt taget är nybörjarpaketet för alla magielever. Artefakternas krafter blir gradvis avslöjade.

Ako Izumi

Student Nummer 5: Ako Izumi (和泉 亜子, Izumi Ako). Födelsedag: 21 november 1988. En blyg vältränad flicka som arbetar som skolsysterns assistent. Hon är rädd för att se blod, vilket gör hennes position som systers assistent ganska udda. Hon har ett stort ärr längs sin rygg, vilket hon gör allt för att dölja för andra och är källan till hennes dåliga självförtroende, eftersom hon tror att märket gör henne ful och oönskad. Hon ses ofta tillsammans med Makie (hennes rumskamrat), Yuna och Akira. Hon tränar pojkarnas mellanstadiefotbollsklubb på Magira och är chef för 3A:s sanitära anläggningar. Hon är en av de mer väluppfostrade eleverna i klassen, en bjärt kontrast till busiga Yuna. Hon har även talang för att spela bas. Ako, som aldrig visat mycket intresse för den tioåriga Negi, blev stormförälskad i den äldre, tonåriga, versionen av honom (som han förvandlades till efter att ha tagit föråldringspiller) som hon tror är hans kusin, Nagi.

Akira Okouchi

Student Nummer 6: Akira Okochi (大河内 アキラ, Ōkōchi Akira). En mycket tyst flicka i simklubben. Hon är så bra på att simma att Magira Gymnasieskola redan vill rekrytera henne i förtid. Akira är kompis med Makie, Ako och Yuna.

Misa Kakizaki

Student Nummer 7: Misa Kakizaki (柿崎 美砂, Kakizaki Misa) Födelsedag: 15 maj 1988. Ledaren för klassens hejarklacksledare, Madoka och Sakurako, och medlem i kören. Hon älskar att shoppa och hatar kolsyrade drycker. Hon tycker också om karaoke. Misa använder företrädesvis termen "onee-san" när hon pratar om sig själv, om Negi är i närheten. Hon är den enda flickan i klassen som har en stadig pojkvän.

Asuna Kagurazaka

Student Nummer 8: Asuna Kagurazaka (神楽坂 明日菜, Kagurazaka Asuna) Födelsedag: 21 april 1988 (i animen 23 oktober 1988) Inte mycket är känt om hennes barndom förutom att hon som liten brukade följa med Nagi Springfields trupp. Efter vissa händelser lämnas Asuna på Magira med sina minnen från sin tid med Nagi bortraderade. Asuna har heterokromi (ett av hennes ögon är blått, det andra är ganska grönblått). Hon hamnar ofta i bråk med andra, speciellt Ayaka (som är hennes "bästa vän sedan första klass").

Asuna är sämst i klassen när det kommer till prestationer i skolan. Därav är hon permanent medlem i läxhjälpgruppen "Pucko Rangers". Hennes titel i gruppen är Röd (vilket hon inte uppskattar). Asuna är atletisk och stark. Hon är medlem i konstklubben och har nått bättre resultat där sedan den nya läraren kom till klassen. Något som inte är förklarat än så länge är Asunas förmåga att generera ett magiskt kraftfält som tillåter henne att neutralisera magiska förmågor. Asuna bor ihop med Konoka och är Negis målsman när han är på skolan. I början var hon negativ till att Negi tog över Takahatas jobb som deras lärare (eftersom hon var kär i Takahata) och avskydde honom som pesten. Efter en tid börjar Asuna acceptera Negi och blir hans vän, men efter en tid blir det lite mer intimt emellan dem. Asuna brukar hänga ihop med Konoka större delen av tiden och sedan även med Setsuna längre fram. På fritiden brukar Asuna arbeta som tidningsbud för att betala för sitt uppehälle.

Misora Kasuga

Student Nummer 9: Är medlem som sprinter i friidrottslaget och brukar ibland klä sig som en nunna. Hon är även en av de magiska eleverna på Mahora. Misora är mer välvårdad än de flesta andra i klassen.

Chachamaru Karakuri

Student Nummer 10: Även om det är uppenbart att Chachamaru är en robot, är det få som har upptäckt det. Hon är aktiverad 1 april 2001 av Hakase och Chao, vilket gör henne till den yngste i klassen. Chachamaru är Evangelines "Ministra magi" och drivs till större delen av kugghjul och en liten del magi. Hon lyder blint sin mästarinna Evangeline. Även om Chachamaru är med den onda Evangeline är hon även mycket vänlig och hjälper folk och katter under sin fritid. Hon är väldigt skicklig inom närstrid, vilket gör henne till en dödlig sköld för Evangeline under strid. Chachamaru som är en avancerad maskin börjar efter en tid utveckla känslor, vilket förvånar hennes skapare Hakase under festivalen. Chachamaru är medlem i Go-klubben och teceremoniklubben, enbart för att Evangeline är med i dem.

Chachamaru är utrustad med alla tänkbara high-tech-prylar, från anti-magifälla och jetmotorer till mycket annat som Hakase kan tänkas uppgradera henne med. Dessutom har hon blivit uppgraderad efter Mahorafestivalen.

Madoka Kugimiya

Student Nummer 11: Den vettiga bland klassens hejarklack som försöker förhindra sina vänner Sakurako och Misa från att råka i för mycket trubbel. Hon gillar Gyudon nudlar och accessoarer. Madoka lyssnar även på västerländsk musik, däribland Avril Lavigne som är hennes favorit.

Gu/Ku Fei

Student Nummer 12: En högst respekterad tjej från Kina bland skolans kampsportsutövare. Hon har vunnit de flesta turneringarna, där ibland "Ultima Mahora Kampsportsturnering". Fei besitter en 4000-årig kinesisk kunskap inom kampsport och är kapten i Mahoras chubukenklubb. Hon är inte så bra i skolämnen eftersom hon inte är så bra på japanska och hamnade därför i Pucko Rangers som Pucko Gul. Även om Fei inte är något vidare i skolan, är hon överlägsen i allt annat(påstår hon själv). I sättet är hon oftast gladlynt, men en liten del naiv när det kommer till relationer. Fei brukar på fritiden arbeta i "Chao Bao Zi", en restaurang driven av Chao Lingshen. Något som Fei inte uppskattar så ofta är när Hakase testar sina uppfinningar på henne.

Fei tar till sig Negi som en lärling inom kinesisk kampsport efter skolresan till Kyoto och har blivit duktig på kort tid efter träning. Hon är även bland dom få som är medveten om Negis hemlighet.

Konoka Konoe

Student Nummer 13: En glad och omtänksam tjej som bor på Mahora med sina rumskompisar Asuna och Negi. Hon bor där avskild från den magiska världen, precis som hennes far, ledaren i Kansais magiska samfund, önskat. Konoka sägs ha en otrolig förmåga inom läkandets magiska konst(Wilhelm påstod att hon hade potential att läka de som var förstenade bortom räddning). Hon är väldigt besatt av det mystiska och är därför ordförande i spådomsklubben. Konoka tillhör även Biblioteksutforskarna. Märkvärdigt med Konoka är hennes besatthet av barndomskamraten Setsuna Sakurazaki, vilket har lett till spekulationer om deras relation. Senare blir hon tränad av Negi och Evangeline för att utveckla sin läkande förmåga.

Hennes farfar är rektor på Magiras skola. Konoka var den fjärde som gjorde en pactio med Negi. Konokas förmåga manifesterade sig efter att de hade gjort en misslyckad pactio tidigare, vilket skulle ha verkat som en katalysator för hennes magiska förmåga. Hennes pactio består av ett set som flera andra ministra i Negis grupp. Den har förmågan att hela vilken skada som helst inom 3 minuter efter att de åsamkats. Konoka brukar ibland avbildas med vita magikerkläder, en referens till hennes helande förmåga.

Saotome Haruna

Student Nummer 14: En fruktansvärt manipulativ tjej som tycks vädra dold kärlek mer än någon annan (oftast har hon rätt). Hon kallas ofta för Paru och är nära vän med Yue och Nodoka, och även medlem i Biblioteksutforskarna. Senare i serien gör hon en pactio med Negi, vars krafter låter henne måla vad hon vill och skapar detta till verklighet, detta funkar även för att göra levande saker i form av Golems.

Sakurazaki Setsuna

Student Nummer 15: En svärdskvinna från samma skola som Motoko i "Love Hina", Shinmeiryu. Hon bodde i Kyoto som liten, där hon var Konokas bästa vän. En gång när Konoka föll i en flod lyckades inte Setsuna rädda henne, vilket verkar ha gett Setsuna en väldig vilja att bli starkare så att hon kan skydda Konoka, som hon för övrigt kallar "Ojou-sama", vilket är ett fint sätt att tilltala en viktig, ung dam. Under seriens början skyddar hon dock henne endast från skuggorna, främst av blyghet att visa sin sanna form därför att hon är en halvdemon, en sorts fågel-demon. Detta minskar mer och mer under seriens gång, och flera händelser tyder på någon form av kärlek emellan de två, inte minst en konversation mellan henne och Negi i kapitel 82. Stora delar av klassen utgår mer eller mindre ifrån att Setsuna och Konoka är ett par, vilket hon inte tycker om. Setsuna är klart bland de starkaste i klassen.

Makie Sasaki

Student Nummer 16: Makie är en Väldigt energisk tjej som gillar Rytmisk gymnastik. Hon är inte bra i skolan och är därför känd som "Baka Pink". Makie är en av de tjejer i klassen som direkt börjar gilla Negi, vilket bara utvecklas allt eftersom storyn går vidare. Makie är medlem den Rytmiska gymnastik-klubben.

Sakurako Shiina

Student Nummer 17: Sakurako är den glada och hyperaktiva medlemmen i klassens hejarklacksledar-grupp. Hon anses även vara väldigt tursam och när det är tid att göra val där de inte har någon aning om någonting så låter alltid Misa och Madoka henne välja väg.

Mana Tatsumiya

Student Nummer 18: Mana är en lång, tyst och skrämmande tjej som, ovetandes för de andra i klassen(förutom Setsuna), är en ökänd prisjägare i den magiska världen med ett våldsamt förflutet som ministra magica till en magiker och gör diverse andedräpanden tillsammans med Setsuna. Mana är till strid en mycket skicklig prickskytt och är även oerhört kapabel till att använda pistoler i närstrid, hon anses vara den starkaste av henne, Ku och Kaede. Mana tillhör universitetets Biathlon-klubb därför att ordföranden där liknar den magiker som hon var partner åt.

Chao Lingshen

Student Nummer 19: Chao är förklarad som Mahoras största geni och är medlem i samtliga tekniska universitetsnivåklubbar och är rankad som nummer 1 på skolans lista över slutproven. Vad få vet är att Chao egentligen är Negis ättling 400 år framåt i tiden och kommer från kolonin på Mars. I mangan cirklar större delen av mangan, volym 10-18, runt hennes försök att blotta magin för den vanliga världen under Mahorafestivalen, vilket avslutas med att Chao reser tillbaka till framtiden. (Som sidnotering kan man nämna att hon är Chachamarus "mamma" tillsammans med Evangeline.)

Publicering

Mini japan.gif Japan

Mini sverige.gif Sverige

Mini italien.gif Italien

Mini malaysia.gif Malaysia

  • Publiceras i Malaysia i Weekly Comic en tidning på mandarin.

Mini tyskland.gif Tyskland

Mini usa.gif USA

  • Publiceras i USA under titeln Magical Teacher Negima.

I andra medier

Animen, producerad av XEBEC, började sändas 2005, och sedan dess har två OVAer och en alternativ berättelse, Negima!?, kommit och är producerad av Shaft. En live action-serie baserad på Negima! kom på japansk tv år 2007.