Hayao Miyazaki

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ghibli Museum med Hayao Miyazaki nedanför en kolossalstaty av en Laputa-robot som står utanför museet. © Studio Ghibli.

Hayao Miyazaki, 宮崎 駿 (Miyazaki Hayao), japansk filmregissör, animatör och mangaskapare, född 5 januari 1941.

I Sverige är han mest känd för sina framgångsrika tecknade långfilmer såsom den oscarsbelönade "Spirited Away" (2001), "Prinsessan Mononoke" (1997), "Det levande slottet" (2004) och "Ponyo" (2008).

Miyazaki kom till Sverige (1977) för att förhandla med Astrid Lindgren om att göra en animerad version av "Pippi Långstrump", men när han fick nobben hade han i alla fall fastnat för svenska stadsmiljöer. I arbetet med "Kikis expressbud" (1989) skickade han sålunda sina animatörer till Visby och Stockholm för att plocka miljöer till produktionen. I en scen i filmen ser man huvudpersonen flyga kvast nedför Kungsgatan, och i en annan står det Birger Jarls Torg på en gatskylt.

Miyazaki har tecknat ett mindre antal serier, varav hans främsta verk "Kaze no Tani no Nausicaä" har rönt stor uppmärksamhet och är väldigt populär. Serien filmatiserades 1984 av det som därefter kom att bli Studio Ghibli (filmen gavs videodistribution i Europa och USA i en starkt nedklippt version – svenska titeln var "Vindens krigare").

Miyazaki har i åtskilliga år sagt sig tänka gå i pension, men först hösten 2013 i och med den animerade filmen "Det blåser upp en vind" upphörde han med att regissera tecknade långfilmer. Fortfarande (vintern 2016) är han dock inblandad i produktionen av animerade kortfilmer för Ghibli-museets räkning. Hans son Goro har med viss framgång fortsatt i faderns spår och regisserat "Legender från övärlden" (2006), "Uppe på Vallmokullen" (2011) samt tv-serien efter "Ronja Rövardotter" (2014).

Manga av Hayao Miyazaki

"Nausicaä" av Hayao Miyazaki. © Miyazaki.

Priser och utmärkelser

Hayao Miyazaki erhöll i augusti 2020 det 38:e Kawakita Award, ett prestigefyllt pris som ges till japanska filmmakare vilka gjort väsentliga bidrag till japansk film och kultur.

Böcker om Hayao Miyazaki

På engelska har en del böcker om Hayao Miyazakis liv och verk getts ut, till exempel:

  • McCarthy, Helen: "Hayao Miyazaki - Master of Japanese Animation: Films, Themes, Artistry", Berkely, Stone Bridge Press, 1999.
  • Ogihara-Schuck, Eriko: "Miyazaki's Animism Abroad - The Reception of Japanese Religous Themes by American and German Audiences", Jeffersson, McFarland, 2014.

Externa länkar