Hecatia Lapislazuli

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Hecatia Lapislazuli, jigokus gudinna samt hennes fé Clownpiece. Bild av Makoto Hirasaka. © ZUN.

Hecatia Lapislazuli (ヘカーティア・ラピスラズリ), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Publicering

Hecatia Lapislazuli är en av bifigurerna i Touhou Project. Hon återfinns i flera av de manga som ingår i Touhou Project:

Figuren

I det från resten av Japan (och världen) avskärmade landet Gensokyo lever allsköns övernaturliga figurer, både så kallade youkai samt gudar och spöken (samt även vanliga människor). Trots att det finns en barriär runt landet, så existerar det olika anslutningar till andra osannolika platser. En korridor från Eientei leder till månstaden, under Youkaiberget finns ett gammalt helvete med jordandarnas palats, djupt nere finns det demoniska Makai och vid floden Sanzu ligger på dess andra sida landet Higan som gränsar till underjorden och helvetet. Även om detta helvete, eller jigoku, inte egentligen hör till Gensokyo, så är det dess eget helvete, ett fängelse för de som levt i Gensokyo men har syndat. Den som dömer själarna är yaman Eiki Shiki, en nitisk dam som predikar mycket för att få folk och fä att sköta sig och därmed slippa döma dem till Jigoku.

I samma organisation, alltså den som sköter om de eskatologiska frågorna, de om livet efter detta, så finns högre upp, ovanför Eiki, gudinnan Hecatia Lapislazuli som är chef för helvetet. Eiki har aldrig träffat henne, men har sagt att hon skulle vilja det, samt har hört att hon egentligen inte är ond, men rätt excentrisk. Detta framgår kanske av hennes tröja som bär texten "Welcome to Hell".

Hecatia är även med Touhou-mått en märklig figur. Hon avbildas som en smärt och modern kvinna, som inte sällan ler och verkar trevlig. Hennes namn går tillbaka på den grekiska gestalten Hekate, en gudinna och häxa förbunden med tretalet. Hecatia har också tre glober som hon alltid bär på i kedjor. De symboliserar tre olika helveten eller jikogu, det i Gensokyo, jordens eget helvete samt det andliga helvetet. När Hecatia placerar en av globerna på sitt huvud, så antar hon en av sina tre gestalter, med olika färger på ögon, hår och klädsel. Möjligen antyder detta att hon är föreståndare för alla dessa jikogus. Förutom detta så tycks hon i mangan och i spelen kunna röra sig fritt i alla världar, och hon har i serien "Visionary Fairies in Shrine" begett sig till Gensokyo för att placera ut en av sina underlydande, féen Clownpiece (en anspelning på lampaderna, Hekates underjordiska nymfer i den grekiska mytologin). Clownpiece bygger ett hem till sig under Hakurei-templet, och inreder det som Jikogu, komplett med hemtrevliga dödskallar och allt. Den baktanke som Hecatia har är att hennes fé via de vänliga féerna San-Yousei ska få in information om Reimu Hakurei och månstadens inflytande på jorden, något hon tydligen betraktar som en rivaliserande kraft.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!