Honkai Impact 3

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Honkai Impact 3", Theresa utfrågar offer. Bild av Xiao Xiao Dao. © MiHoYo.

"Honkai Impact 3" ("崩坏3"), manhua av Ling Yi Niang (灵依娘) och Xiao Xiao Dao (小小刀) samt Yue Nanzi (躍南子) och Ego.

Handling

Den tredje kollapsen, 2014. En uråldrig destruktiv kraft släpps åter lös över världen (det var 14 år sen sist) och katastrofen tycks vara ett faktum i denna kinesiska manhua, som bygger på ett mobilspel.

I staden Chuangai City (Nagazora) utsätts skolan Senba High School oväntat av ett monsteranfall och tre flickor, Kiana Kaslana, Mei Raiden och Bronya Zaychik, alla valkyrie-elever, får fly. Men de blir bara varse att hela staden är drabbad av ett Honkai-utbrott och inledningen av en världsomspännande apokalyps verkar vara ett faktum. Naturkatastrofer, zombies och monster finns överallt. Snart finner de dock bundsförvanter i valkyriegrupp nr 5 som flyger in från högkvarteret i Hongkong och leds av Himeko Murata, varpå man tar upp kampen, själva är de immuna mot kollapsens kraft. För att stoppa det hela får man så småningom söka efter denna tredje kollapsens ombud, den så kallade herrschern.

Figurgalleri

 • Theresa Apocalypse, rektor för St. Freya Academy, själv valkyria och utbildar andra till samma kall. Är kortväxt, snarast en loli. Bär i strid ett gigantiskt krucifix, som hon mottagit i en av parallellvärldarna av Kallen för att ge till Sakura.
 • Kiana Kaslana, blåögd och med långt vitt hår i flätor. Valkyrielärling. Pålitlig och ärlig. Kan förvandla sig till olika inkarnationer, bland annat en gudaform.
 • Mei Raiden, valkyrielärling med långt svart hår. Stark som stål och en svår motståndare. Arvtagare till storföretaget Massive Electric Corp.
 • Bronya Zaychik, valkyrielärling född i norra Sibirien. Egentligen en cyborg, med många vapensystem tillgängliga. Relativ kortväxt med grått hår i två virvlar på var sin sida av huvudet. Som alla humanoider lite svårtillgänglig.
 • Murata Himeko, kommandör för valkyrierna, under Theresas ledning. Har befäl över stridslednings- och utryckningsplanet Hyperion. Rödhårig och livlig.
 • Yae Sakura, valkyria från Japan, levde för 500 år sedan, men kan nås i parallellvärldarna och gå i symbios med Theresa. Långt rosa hår, är prästinna (miko) och bär ett samurajsvärd och en katana.
 • Kallen, en gång den som räddade Sakura från döden. Mystisk kvinna som även Otto är besatt av.
 • Otto, föddes på 1400-talet under digerdöden. Tillsyningsman för fjärran östern-avdelningen av organisationen Schicksal, som utrustar valkyrierna med honkaienergi i små doser.
 • Fu Hua, uråldrig valkyria, besegrade en gång Otto, numera skolkamrat med Kiana och Rei.

Publicering

Mini folkrepubliken kina.gif Kina

 • Följetong i You Yaoqi (有妖气) sedan 2015.

Avläggare:

 • "崩坏3 圣痕之谜篇" ("Mystery of Stigmata") – webbserie i Comic Benghuai
 • "崩坏3 绀海篇" ("Violet Sea Story") – webbserie i Comic Benghuai
 • "崩坏3 第二次崩坏" ("2nd Lawman ") – publiceras av Tencent

Mini japan.gif Japan

Publiceras i Japan som "崩壊3rd - The Comic" av Kadokawa, 2 volymer ute 2020.

Mini storbritannien.gif Engelska

Mihoyo har låtit publicera en rad av sina serier kring "Honkai Impact 3" översatta till engelska som webbserier på sajten honkaiimpact3

I andra media

"Honkai Impact 3", med Kiana Kaslana förföljd på tågstationen av en mecha. Bild ur filmen "Reburn". © MiHoYo Anime.

Ursprungligen ett populärt roll- och "hack-and-slash"-spel för mobiler, med över 6 miljoner användare. Utvecklat av det kinesiska i Shanghai stationerade spelföretaget MiHoYo[1]. Lanserades i Japan 2017, med en miljon nedladdningar första veckan, och släpptes även i USA och EU 2018.

Sedan 2018 även en rad tecknade kortfilmer (anime), i början producerade av den likaledes kinesiska studion Dancing cg studios, numera av underbolaget Mihoyo Anime. Förutom äventyr, finns även den lättsammare humorserien "Cooking with Valkyries".

Manga vs Manhua

Sedan 1950-talet har japansk manga i varierade grad importerats till Kina, främst via Hongkong. Det kommunistiska Kina är således bekant med mangan och dess formspråk. En modern manhua som "Honkai Impact 3" uppvisar också många likheter med japanska förlagor, den är i flera avseenden likt en vanlig japansk shounenmanga, vilket också framgår av att den går att översätta och exportera till Japan.

Samhällssystemen i Kina och Japan är dock ganska olika, och serien har både likheter och olikheter i jämförelse med vanlig manga. MiHoYo själva använder ett valspråk "Tech Otaku Saves the World", så man ser sig själva som otakus, insatta i japansk populärkultur. Serien har kvinnor som huvudpersoner, vilket är relativt vanligt i japansk manga. I Sverige skulle detta inte fungera, många läsarundersökningar genomförda på skolbarn visar att svenska pojkar inte läser böcker där flickor har framträdande roller. Här är Asien som helhet annorlunda. Sätter på hur kvinnor framställs i shounenmanga skiljer sig dock mot hur kvinnor är i shoujomanga, serier riktade till flickor. I manga för killar skrivs manus av män, kvinnor är vackra och attraktiva, samt samtalar om ämnen som är andra än i serier för flickor. "Honkai Impact 3" är också en typisk äventyrshistoria, med monster och slagsmål, ibland blodiga sådana, gemensamt med andra shounenserier. Världsbilden är ungefär detsamma, världen framställs med eller mindre som kapitalistisk, med storföretag och mäktiga organisationer.

"Honkai Impact 3", Kallen anklagar shintopräster. Bild av Ego. © miHoYo.

Där japansk manga ofta tar upp komplicerade religiösa och mytologiska föreställningar med hänvisningar till traditionella folksagor och liknande, så är den kinesiska framställningen mer stereotyp. Man får veta att Yae Sakura är en japansk miko, men hennes religion, shintoismen framställs i ett kritiskt ljus, då den medför lidande för de inblandade. I den officiella synen i det kommunistiska Kina är religion närmaste att likna med vidskepelse.

Detta framgår tydligt i en scen med Kallen, där hon inför en samling präster framhåller att gudarna dels inte existerar, samt dels att människan själv kan forma sitt öde. Mystifikationerna i "Honkai Impact 3", och de är många, blir därför i de flesta fall inte av mytologisk art, utan mer av tekniska och personliga slag. Vad gäller anspelningar på erotik och lätt vågade skämt är dessa i den kinesiska serien mycket mindre förekommande än i japansk manga i allmänhet, men i likhet med shoujo-ai-manga förekommer ibland en och annat kyss mellan valkyriorna och Rei samt Kiana förefaller stundom ha något som kan tolkas som en kärleksrelation mellan sig.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!