Jönssons katt

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Esmeralda, huvudfigur i "Jönssons Katt" på hal is. © Bell Syndicate.

"Jönssons katt" ("Cicero's Cat" i original, även känd som "Kurre-Måns" på svenska) är en spinoff-serie från Bud Fishers serie "Storklas och Lillklas" skapad av Fishers assistent Al Smith. Smith skapade figuren redan innan han började jobba för Bud Fisher, men när katten importerades in i "Storklas och Lillklas" tog Fisher över rättigheterna.

Katten Desdemona (Esmeralda på svenska) var ursprungligen husdjuret i Storklas familj (Storklas son heter Cicero). Snart fick katten en egen serie i form av en "topper" (en extrastripp överst på söndagssidan). En egen söndagssida fick serien 1935. I den egna serien har katten fått något förmänskligade drag.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien går sedan många år i veckotidningen Läns-Posten och har bland annat publicerats i veckotidningarna Såningsmannen och Saxons, Göteborgs-Posten, samt serietidningen Storklas och Lillklas. I den sistnämnda publikationen fick figuren namnet Kurre-Måns, trots att hon är en honkatt.

Kuriosa

Det är osäkert om den gamla ramsan "Här va´re livat, här va´re glatt, här va´re svansknorr på Jönssons katt" har inspirerat den svenska översättningen eller vice versa. Troligare är att katten har fått sitt svenska namn från Svenskt Tenns populära "Jönssons katt", en mycket populär gjutjärnskatt som fortfarande finns i produktion. Den designades av Anders Jönsson 1916.