Kanako Yasaka

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kanako Yasaka. Bild av Aya Azuma. © ZUN.

Kanako Yasaka (八坂 神奈子), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Figuren

Kanako Yasaka är en bergs- och stormgudinna som för länge sedan invaderade den japanska provinsen Shinano (nuvarande Nagano) och vann ett krig mot den lokala gudinnan Suwako Moriya genom att göra hennes järnvapen rostiga, varpå hon övertog ledningen av Moriya-templet vid den stora sjön Suwa. I modern tid beslutade de båda gudinnorna att flytta hela helgedomen till det slutna, magiska landet Gensokyo, där de nu befinner sig och verkar tillsammans med sin tempelprästinna Sanae Kochiya.

Kanako är en färgstark och kraftfull kvinna, klädd i rött, vitt och svart. Hennes hår är blått medan hennes ögon är röda. Hon har flera typiska shinto-attribut, såsom hennes tvinnade rep av ris och hampa, så kallade shimenawa, vilka symboliserar evigheten och skyddar mot onda andar, samt shide, vita pappersremsor i sick-sackformer som har en liknande funktion. Runt halsen bär hon en spegel som en medaljong, en helig symbol för förbindelsen mellan det andliga och materiella. Därtill använder hon heliga trädstammar, onbashira, vilka finns placerade runt templet, för att sitta på likt ett pelarhelgon, men hon kan också kasta dem omkring sig. Överhuvudtaget är hon ingen man bör reta upp alltför mycket.

Kanako och Suwako lever i templet på Youkaiberget. De är båda idérika vad gäller att utveckla miljön omkring sig. Kanako var den som fick Utsuho Reiuji att anlägga och sköta en kärnreaktor djupt under berget för att ge energi, och även den damm som anlades vid bergets fot tillkom genom Kanakos försorg i samband med en av de incidenter som Reimu Hakurei och Marisa Kirisame fick lösa. Kanako önskar och försöker att öka antalet besökare och troende till sitt tempel, men på grund av läget högt uppe på Youkaiberget är det få som besöker henne, allraminst människor, trots att platsen är både lugn och naturskön.

Publicering

Kanako Yasaka. Bild ur anime. © Manpuku Jinja.

Mini japan.gif Japan

Kanako Yasaka förekommer i flera av de manga som finns runt Touhou Project:

I andra media

Kanako är också med som bifigur i flera av de anime som finns runt Touhou Project, exempelvis de från Manpuku Jinja.

Extern länk

"The True Story Behind the Great Suwa War" – amatörserie på Deviant Art

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!