Marisa Kirisame

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Marisa Kirisame". Bild av Moe Harukawa. © ZUN.

Marisa Kirisame (霧雨 魔理沙), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Marisa Kirisame är vid sidan av Reimu Hakurei en av huvudpersonerna i Touhou. Hon är en snäll svartmagiker, eller kanske bör man säga häxa. Reimu är hennes bästa vän, och tillsammans beskyddar de det magiska landet Gensokyo från elaka oknytt och monster av övernaturliga slag, så kallade yokai.

Publicering

Marisa dyker upp i de flesta av de manga som ingår i Touhou Project:

Dessutom är hon en framträdande figur i andra touhou-produkter såsom spel, musik och video. Även böcker med henne finns, inte bara kortromaner utan också i en egen trolldomsbok, "The Grimoire of Marisa", med besvärjelsekort och förklaringar från de arkadliknade spelen, även den av ZUN.

Figuren

"Marisa Kirisame" hemmavid i snöskottartagen. Bild av Moe Harukawa. © Moe Harukawa.

Marisa Kirisame avbildas som en blond ung kvinna eller flicka med gula ögon, iförd en svart spetsig hatt med vitt band och rosett. Även resten av klädseln går huvudsakligen i svart och vitt, en klänning och blus med krås och volanger, ett vitt förkläde och svarta boots samt ett flertal rosetter. Den svarta spetshatten är förstås typisk för en magiker, och som häxa har Marisa också en kvast som hon använder för att flyga med. Som figur är hon allså mer västinspirerad än de flesta andra figurerna i Touhou som har mer orientalisk karaktär.

För början kommer Marisa från människobyn i Gensokyo, där hennes föräldrar försörjer sig som handlare av second-hand varor. Hon är enda dottern, men har sedan hon blev häxa helt brutit med sin familj, och bor i Trollskogen, inte långt från Reimus ärvda Hakurei-helgedom. Shinto-prästinnan Reimu är alltså hennes bästa vän, men hon umgås också med åtskilliga andra som har magisk anknytning. Marisas intresse för magisk litteratur gör att hon då och besöker Patchouli Nourejji, som har en stor boksamling i källaren till herrgården Scarlet Devil, samt Kosuzu Motoori som tillsammans med sin familj driver ett stort bibliotek i människobyn och själv samlar på ockulta böcker. Med kollegan Alice Margatroid som också använder magi och är granne i Trollskogen är hon oftast god vän med, även om de ibland blir ordentligt osams.

Touhou är urspungligen ett arkadliknade datorspel, där olika figurer fightas med varandra i magiska strider. I serierna förekommer också sådant, även om handlingen till stor del har andra inslag, ofta av vardagligt slag. Marisa kan använda sin magi när det behövs. Hon är visserligen en självlärd magiker, men kan utföra anfall av kraftigt slag med ljus- och värmemagi. Liksom i spelen blir attackerna då av "danmaku"-typ där ridåer av klot eller stjärnor av energi överöser motståndaren. Marisa är också kunnig vad gäller medicin och kan koka till svampar och örter vid behov.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!