Kategoridiskussion:Serier som blivit teater

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Specifika artiklar

Vore det okej att skriva artiklar om enskilda ("betydande" och auktoriserade) teateruppsättningar baserade på tecknade serier? För egen del kan jag tänka mig lägga in några artiklar om Bamse-uppsättningar, som jag finner intressanta och på sitt sätt relevanta. Saker och ting behöver ju inte i sig självt vara ett serieverk för att få tilldelas en Seriewiki-artikel, bara det har tillräckligt mer serier att göra, så att säga. Hur skulle detta med teateruppsättningar uppfattas av er andra? --N0WIS 27 april 2010 kl. 13.07 (UTC)

Jag tycker personligen att det känns helt okej och jag tycker att samma sak gäller film, även om vi nästan inte har några filmartiklar för närvarande. Dock tycker jag att det ska krävas rätt mycket "intressant" (vad man nu lägger i det) information för att en pjäs eller film ska föräras en egen artikel. Kortare texter passar bättre i seriens egen huvudartikel. Lite osäker är jag dock, både på om vi ska ha sådana artiklar och var vi då ska dra gränsen. Innan vi gör något sådant vill jag gärna bolla åsikter med både N0WIS och er övriga. OlaHe 27 april 2010 kl. 13.21 (UTC)
Jag tycker absolut att infon ska in in seriewikin, och jag vill gärna slopa både "betydande" och "auktoriserade". Vi behöver definitivt ha med info om Spider-Man-monologen som Riksteatern turnerade med, till exempel. Sedan om det ska till egna artiklar kan man ju diskutera, men det är väl som med alla andra liknande diskussioner om något ska brytas ut från en artikel. Om det blir tillräckligt omfångsrikt, så... Det gäller ju till exempel seriefigurer eller serietidningar, så jag tycker även att det kan gälla adapterande verk. Om inte den enskilda pjäsen har tillräcklig substans, men den sammanlagda mängden av verk, så kan man göra som Batman i andra medier. //[bnw] 27 april 2010 kl. 14.15 (UTC)
Ja, informationen ska in i Seriewikin, definitivt! Det är enbart om den ska bli egna artiklar som jag inte är helt övertygad om. Men Bnw;s förslag låter vettigt.
Jag hade faktiskt själv tänkt skriva in några rader om Turteaterns gamla "Bamse"-uppsättning och Runes senare ekonomiska stöd av teatern (hittade nyligen några tidningsklipp om den från 80-talet), men N0WIS är nog en bättre man för det jobbet. OlaHe 27 april 2010 kl. 17.19 (UTC)

Artikel

Kategorin är litet otymplig i nuläget. Kanske kan vara en bra idé att göra någon typ av artikel/ lista där man kan förtydliga vilka uppsättningar det handlar om. Har inte hundra procent koll på alla, dock. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 5 november 2011 kl. 15.27 (CET)

Jag håller med. --N0WIS 5 november 2011 kl. 16.59 (CET)
Tycker inte att den är otympligare än t.ex. filmkategorin. Men att göra en artikel/lista om teateruppsättningar baserade på serier är väl än jättebra idé! OlaHe 5 november 2011 kl. 21.34 (CET)
Hur ska den läggas upp? Sorteras efter historia/kronologi, serie, typ av teater, etc? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 6 november 2011 kl. 01.43 (CET)
Gärna kronologiskt per land, tycker jag (så att ett lands seriedramatiseringar kan avläsas i en samlad kronologisk följd). Som med Serieutställningar med andra ord. --N0WIS 6 november 2011 kl. 14.35 (CET)
Nu har jag påbörjat en artikel/lista av det slaget: Teater baserad på tecknade serier. Uppgifterna är till övervägande del hämtade ur Teaterårsboken 84–86 (utgavs årligen 1982–2002). De uppsättningar som förtjänar egna artiklar kan med fördel brytas ut ur den långa listan (exempelvis "Bamse"- respektive "Fantomen"-uppsättningarna 1985, som garanterat förtjänar djupare redogörelser) och då ersättas med en artikelhänvisning i den långa teaterlistan. --N0WIS 3 mars 2012 kl. 16.20 (CET)