Killoffer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ur "Six cent soixante-seize apparitions de Killoffer" av Killoffer, en bilddetalj som inte ger serien rättvisa. Alla figurerna i bilden är Killoffer själv. © upphovsmannen.

Killoffer (Patrice Killoffer), fransk serieskapare född 1966. En av grundarna till det serieskaparägda förlaget L'Association.

Översikt

Killoffer började sin seriekarriär 1981 genom att ta en kurs i serieteckning i Paris. Kort därefter började han arbeta professionellt som serieskapare.

1990 skapade han förlaget L'Association tillsammans med kollegorna Lewis Trondheim, Stanislas, Jean-Christophe Menu, David B. och Mattt Konture. 1992 blev han medlem av seriekollektivet Oubapo.

Tre seriealbum av Killoffer har kommit ut på L'Association: "Billet SVP", "La Clef des Champs" och "Six cent soixante-seize apparitions de Killoffer". Ytterligare ett album har enbart kommit ut på den tyska marknaden (utgivet av förlaged Reprodukt) och heter "Wie man sich bettet". Hans serier har även publicerats i Lapin.

Killoffer har ägnat sig åt såväl vardagsrealistiska och självbiografiska serier som mer avantgardistiska försök. Hans album "Six cent soixante-seize apparitions de Killoffer" (ung: Killoffers 676 gestalter) grundar han berättelsen i egna vardagsrealistiska upplevelser, men efter hand utvecklas det till en vansinnig, ömsom introvert, ömsom expressionistisk historia som till slut berättas enbart i bilder. (Kollegan Willem kallade albumet för "den självbiografiska seriens undergång".)

Något helt annat har Killoffer åstadkommit i "Les Profondeurs", ett avsnitt i fantasyserien "Donjon Monstres"-sviten, som i sin tur är en spinoff till Trondheims och Joann Sfars "Donjon".

Kuriosa

Killoffer anser sig vara främst influerad av Willem och Joost Swarte.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!