Stanislas

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stanislas på Kulturhuset i Stockholm, våren 2009. Foto: Rolf Lindby.
Bilden tillåten för användning endast på Seriewikin.
"Hergés äventyr" med bild av Stanislas © upphovsmännen/Komika/Reporter.

Stanislas (Stanislas Barthélemy), fransk serieskapare född 1961, som verkar i klara linjen-skolan. En av grundarna till det serieskaparägda förlaget L'Association.


Biografi

Stanislas Barthélémy föddes den 30 september 1961 i Rennes i Frankrike. Som barn läste han serier som "Spirou", "Max Jordan", "Yoko Tsuno", "Blake och Mortimer" och framför allt "Tintin", vilket påverkade hans val att bli serieskapare och senare i valet av stil – tydligt inspirerad av den klara linjen.

Stanislas utbildade sig i inredning innan han började att teckna serier. I början av åttiotalet lärde Stanislas känna serieskaparna Jean-Christophe Menu och Matt Konture. Ett av de första fanzinen Stanislas medverkade i var JC Menus fanzin Le Lynx. Tillsammans bildade Stanislas, Menu och Konture sammanslutningen Association pour l'Apologie du Neuvième Art Libre – L'ANAL, (ung. "Föreningen för förespråkande av en fri nionde konstform"). Detta skulle tio år senare bli grunden för förlaget L'Association.

Futuropolis utkom 1986 Stanislas första album; "La Grande Course", som två år senare följdes av "Le Pigeon". I slutet av åttiotalet träffade han manusförfattaren Laurent Rullier, och tillsammans skapade de seriefiguren Victor Levallois. Första albumet av serien utkom 1990, och 2004 kom det fjärde och senaste.

Under åren har Stanislas främst arbetat med fristående serier, varvat med andra jobb. Han började att arbeta i redaktionen för den kortlivade franska Tintin-tidningen Tintin Reporter i slutet av åttiotalet. Han var även med och grundade förlaget L'Association (något av en fortsättning på sammanslutningen L'ANAL), tillsammans med kollegorna JC Menu, Matt Konture, Lewis Trondheim, David B., Killoffer och Mokeït.

I slutet av nittiotalet skapade Stanislas tillsammans med manusförfattarna José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental albumet "Les aventures d'Hergé" (1999, utgivet på Komika som "Hergés äventyr" 2008). I arbetet med denna biografiska serie kunde Stanislas frossa i sin stora inspirationskälla Hergé och den värld som omgav honom. Stanislas stora intresse för arkitektur syns tydligt i albumet om Hergé, som gjordes med en mycket noggrann research.

På L'Association kom 2005 en riktig tegelsten med en stor del av de verk som Stanislas skapat fram tills dess, "Archives Stanislas". 2006 kom "La Chute de l'Ange", ett album i Patte de mouche-serien, som även har blivit kortfilm. Minialbumet gavs ut 2008 på Komika, under titeln "Ängelns fall".

Mini sverige.gif Stanislas i Sverige

Svensk utgivning av Stanislas

Besök i Sverige

Stanislas gästade Serieteket/Kulturhuset i Stockholm den 20 maj 2009 och medverkade även på Generation Tintins årsmöte två dagar senare.

Mer om Stanislas

Recensioner

Externa länkar