Killraven

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Killraven introducerades i Amazing Adventures nr 18 (1973). Omslag tecknat av John Romita Sr. och troligen tuschat av Frank Giacoia och Tony Mortellaro. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Killraven" är en amerikansk science fiction-serie från Marvel Comics, som löst baseras på H. G. Wells roman "Världarnas krig". Serien skapades av Roy Thomas och Neal Adams, som tillsammans skrev ett synopsis för första avsnittet, men sedan lämnade över manusarbetet till Gerry Conway. Serien förknippas dock främst med manusförfattaren Don McGregor och tecknaren P. Craig Russell, trots att de två inte gjorde mer än ett tiotal serieavsnitt och ett album tillsammans.

Handling

2001, hundra år efter den ursprungliga marsianska invasionen, kommer marsianerna tillbaka, och förslavar snabbt mänskligheten. Många skonas till livet för att kunna utgöra föda åt sina nya herrar. För marsianernas förnöjelse skapas också gladiatorspel där människor möter människor eller muterade djur. En av dessa gladiatorer är Killraven, född Jonathan Raven. Killraven lyckas fly tillsammans med några av sina vänner, och skapar en liten motståndsgrupp som färdas över de ödemarker som en gång var USA.

Publicering

I USA har "Killraven" publicerats i följande tidningar:

Sverige Svensk publicering

I Sverige har Killraven endast publicerats en enda gång, nämligen i Spindelmannen Superseriepocket nummer 4, som innehåller Marvel Team-Up-historien.

Figurgalleri

De viktigaste personerna, förutom Killraven själv, är:

  • M'Shulla (före detta gladiator)
  • Old Skull (före detta gladiator)
  • Carmilla Frost (kvinnlig vetenskapsman)

I vissa avsnitt förekommer också dessa:

  • Skar (prisjägare som försöker döda Killraven)
  • Grok (muterat monster)
  • Hawk (före detta gladiator)
  • Volcana Ash (mutant; Killravens älskade)

Parodier och hyllningar

I Howard the Duck nummer 2 (1976; på svenska i Topp-Serien 2/1977) förekommer en drömsekvens som är en parodi på Killraven. Figuren Arthur Winslow i samma nummer är baserad på författaren Don McGregor.

Kuriosa

I England var serieversionen av "Apornas planet" så populär att när det amerikanska materialet tog slut till tidningen Planet of the Apes användes avsnitt av "Killraven" med aphuvuden tecknade på vissa figurer i efterhand.