Neal Adams

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Batman i Neal Adams tappning. © DC Comics.

Neal Adams (15 juni 1941–), amerikansk serieskapare. Han är kanske mest känd för sin tecknarsejour på "Batman" under tidigt 1970-tal. Hans stil kan sammanfattas som en blandning av Jack Kirby och Stan Drake – kraftfulla figurer tecknade med en elegant linje, ofta med dramatiska kameravinklar.

Adams började sin seriekarriär med att teckna "Acke", samt som assistent på diverse dagspresserier. Han gjorde på egen hand läkarserien "Ben Casey".

1967 började Adams arbeta för DC Comics, bland annat på "Deadman", och nästa år började han på Batman-tidningen The Brave and the Bold. Viss omdesign av Batmans dräkt och framför allt ett betonande av det mörka och mystiska med figuren påbörjade en resa bort från en töntig Batman inspirerad av TV-serien. Senare gick Adams över till Marvel. Tillsammans med Roy Thomas gjorde han sedan om "X-Men". Åter på DC 1970 producerar Adams tillsammans med författaren Denny O'Neil legendariska Batman-serier i först Detective Comics, sedan Batman, samt den lika legendariska "Green Arrow/Green Lantern".

Under senare hälften av 70-talet minskade Adams serieproduktion, även om den bildmässigt storslagna "Superman vs. Muhammad Ali" publicerades 1978. Under 1980-talet koncentrerade han sig på sitt eget förlag Continuity Comics alster, vilka kännetecknades av inte särskilt sofistikerade manus, fantastiska bilder, och usel förmåga till regelbunden publicering. Under 70-talet var han även engagerad i den fackliga frågan om upphovsrätt för serietecknare och lobbade för att Jerry Siegel och Joe Shuster (som då försörjde sig som vaktmästare) skulle få en bättre, retroaktiv ersättning för deras arbete med Stålmannen. Adams enträgna arbete med problemet resulterade också i att han själv och Jack Kirby på slutet av 80-talet återfick sina serieoriginal från förlagen.

Med sin dynamiska, eleganta och stiliserat realistiska stil, med inspiration från sitt arbete inom reklam och fotorealism, har Adams utövat ett enormt inflytande på mängder av superhjältetecknare. Även en nyskapare som Bill Sienkiewicz började sin karriär som i det närmaste en Adams-klon.

Priser och utmärkelser

Recensioner

Externa länkar