Kree

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kree, eller Ruul som de även kallas, är en utomjordisk humanoid ras i Marvels Universum av superhjältar. Första framträdandet för detta folkslag var i Fantastic Four nr 65 (augusti 1967), i en historia skriven av Stan Lee och tecknad av Jack Kirby.

Kree ser ut som jordmänniskor, men har blå hud. Det finns dock en liten minoritet Kree med rosa hud. Kree styrs av superdatorn Supreme Intelligence, som absorberat hjärnorna på deras största tänkare. De är ett krigiskt släkte och ligger sedan urminnes tider i fejd med ett annat rymdimperium, skrullerna. Under sina kontakter med Jorden har de bland annat etablerat en stad på månen, gett upphov till superrasen Inhumans och skickat förkämpar som Ronan the Accuser och Captain Mar-Vell. Fantasic Four och Avengers tillhör de superhjälteteam från Jorden som blivit inblandade i Krees kosmiska konflikter.

På senare år har Kreeimperiet blivit starkt decimerat och folket muterat av Supreme Intelligence i ett försök att utveckla deras genetiska potential (det är i detta sammanhang som termen Ruul lanseras i samband med de nya förbättrade Kree). Imperiet har också attackerats av ännu ett imperium, Shi'ar.

I skrivande stund (juni 2009) leds Kree av Inhumans kung Black Bolt.

Se även