Kryptonit

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kryptonit är en radioaktiv substans från planeten Krypton i serien om Stålmannen. Ämnet påverkar inte jordbor, men det är på olika sätt farligt för kryptonier som Stålmannen och Stålflickan.

Ämnet kastades ut från planeten Krypton när den sprängdes. En del av kryptoniten kom till Jorden.

Första gången kryptonit omnämndes var inte i den tecknade serien om Stålmannen, utan i radioserien "The Adventures of Superman", som sändes i USA på 1940-1950-talen. Idén med kryptonit och dess verkningar på Stålmannen togs fram av det enkla skälet att den ordinarie röstskådespelaren var på semester och ersattes av en vikarie, och man ville då ge lyssnarna en förklaring till att Stålmannens röst lät annorlunda.[källa behövs]

Vilken påverkan ämnet faktiskt hade på Stålmannen kom senare att utvecklas och bestämmas i de tecknade serierna. Den vanligaste varianten av kryptonit är den gröna, även om ämnet var rött när det första gången förekom i serien, i serietidningen Superman #61 (november 1949).[1] Att ämnets vanligaste form hade grön färg fastställdes senare. Under 1950- och '60-talen uppträdde så småningom nya varianter av kryptonit i serien.

Grön kryptonit är dödlig för kryptonier, även om de normalt kan överleva och återhämta sig från en kortvarig exponering. Det fanns åtskilliga varianter av kryptonit före "Crisis on Infinite Earths", som kunde skiljas åt genom att de hade olika färger. De olika varianterna hade olika (eller inga) effekter på Stålmannen.

Röd kryptonit kunde ge väldigt olika, till synes slumpmässiga, förargliga eller absurda men i regel i längden ofarliga förändringar. Den kunde exempelvis förvandla Stålmannen till en annan typ av varelse eller få hans hår att växa oerhört snabbt. Samtidigt gick påverkan normalt över efter ett par dygn och Stålmannen blev som vanligt igen.

Efter "Crisis on Infinite Earths" är grön kryptonit den enda variant som finns "naturligt". Andra former framställs artificiellt genom att utgå från den gröna kryptoniten.[2]

Olika varianter av kryptonit

Några av de olika varianterna kan beskrivas enligt följande.[3]

Variant Påverkan på kryptonier Uppkomst Publicering
Grön Dödlig Radioaktivt mineral som slungades ut från planeten Krypton när den sprängdes Första gången i Superman #61 (i serien; tidigare omnämnd i radioteater)
Lila Samma som grön Endast i Adventure Comics #171, 1950 (kan vara ett tryckfel eller bero på att ämnets färg ännu inte var slutligt bestämd)
Röd Olika; tillfällig påverkan, ej dödlig Grön kryptonit som passerade genom ett mystiskt rött stoftmoln i rymden Förekommer endast i artificiell form efter "Crisis on Infinite Earths"
Blå Påverkar endast varelser från Bizarro-världen (har dock helt andra egenskaper i TV-serien Smallville) Skapas genom att köra grön kryptonit genom samma duplikatormaskin som skapade Bizarro
Röd/grön Påverkan liknande röd Tillverkades av Brainiac
Svart Delar personligheten i två, god och ond Första gången i TV-serien Smallville; förekom inte före "Crisis on Infinite Earths"
Gul Falsk kryptonit skapad av Lex Luthor
Guld Gör att kryptoniern förlorar sina superkrafter Första gången i Superman #167
Vit Påverkar endast kryptoniskt växtliv Förekommer inte efter "Crisis on Infinite Earths"
Silver Mental påverkan Förekom inte före "Crisis on Infinite Earths" (utom som ett harmlöst skämt av Jimmy Olsen)
Juvel Gav pre-Crisis fångarna i fantomzonen möjlighet att mentalt påverka folk utanför fantomzonen, medan den post-Crisis antas kunna användas i vapen. [4] Den är tillverkad från Juvelbergen på Krypton. Första gången i Action Comics #310.
Rosa Gör kryptoniern tillfälligt homosexuell Förekom endast i ett avsnitt av "Stålflickan" efter "Crisis on Infinite Earths" (Supergirl (vol. 4) #79) som skildrar en händelse före "Crisis on Infinite Earths"; möjligen bör denna sort betraktas som apokryfisk

Utanför DC:s universum

Variant Påverkan på kryptonier Uppkomst Publicering
Brun Påverkar ändtarmsfunktionen negativt Apokryfisk, förekommer endast i The Belch Dimension Comics #24

Källor

  1. Craig Byrne: "Smallville: The Official Companion Season 5", Titan Books, London 2007, ISBN 1845765427, s. 40
  2. dc.wikia: Kryptonite
  3. dc.wikia: Kryptonite
  4. dc-fandom.com/wiki