Superkraft

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Superkraft är ett begrepp som förekommer i serier om superhjältar och är en samlingsbeteckning för de olika övermänskliga förmågor som olika superhjältar kan besitta. Som superkrafter räknas till exempel Stålmannens styrka, superfart, osårbarhet och hans förmåga att flyga, använda värmesyn och teleskopsyn, Spindelmannens förmåga att skapa spindelväv och klättra på väggar och Wolverines odödlighet och förmåga att skjuta ut knivblad från händerna.

Typer av superkrafter

Det finns många typer av superkrafter, förvärvade på olika sätt och med olika uttryck.

Utomjordiska förmågor

Den kanske mest kände superhjälten är Stålmannen. Hans superkrafter förklaras i serien med att han påverkas av solens ljus, där det gula solljuset är annorlunda gentemot det röda ljuset från hans ursprungsplanet Kryptons stjärna och således ger honom extraordinära krafter, samt att jorden har betydligt lägre gravitation än Krypton. Hade han kunnat bo kvar på Krypton, hade han inte haft några superkrafter alls utan haft samma förmågor som infödda människor har här på jorden.

Andra superhjältar med utomjordiskt ursprung kan ha förmågor som är helt normala på deras hemplaneter, men är ovanliga när de kommer till jorden och kan då användas som superkrafter här. Många av medlemmarna i DC-serien Legion of Super-Heroes har den typen av krafter, exempelvis Cosmic Boy, Triplicate Girl och Phantom Girl.

Vetenskapligt förvärvade krafter

Många superhjältar har fått sina krafter genom att olika vetenskapliga experiment har påverkat dem. Ibland sker det genom en väl utarbetad plan. Oftare (så ofta att det rent av har blivit något av en kliché i superhjältegenren) sker det däremot genom någon form av olycka eller att ett experiment går fel, exempelvis för Flash, Spider-Man och Hulk.

Tekniska hjälpmedel

Tekniska hjälpmedel för en superhjälte kan vara av olika slag, från de små hjälpmedel som Batman har i sitt bälte och som inte är vad som definierar honom som en superhjälte, till den dräkt som utgör hela Iron Mans superförmåga.

Magiska förmågor

Superhjältar som Zatanna, Scarlet Witch, Doctor Strange och Deadman använder olika typer av magiska förmågor, medan Johnny Thunder använder en magisk ande (en "thunderbolt").

Mutanter

Många superhjältar är födda av normala föräldrar men har fått superkrafter genom slumpmässigt uppkomna genetiska mutationer. Medlemmarna i X-Men tillhör denna typ av superhjältar. Bland hjältarna från DC Comics finns en meta-gen som kan "aktiveras" genom yttre påverkan (se vetenskapligt förvärvade krafter). Framför allt hos Marvel finns det ett välutvecklat universum runt dessa mutanter.

Hjältar och skurkar utan krafter

Hjältar utan superkrafter jobbar oftare som en form av avancerad detektiv, men brukar samtidigt ha tränad fysik och vara skickliga användare av olika vapen. Till denna grupp kan Batman, Fantomen och Green Arrow räknas.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!