Legend of Chun Hyang

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Legend of Chun Hyang © CLAMP

"Legend of Chun Hyang" (Shin Shun Kaden, 新・春香伝), äventyrs- och fantasymanga av CLAMP från 1992.

Tema

Löst baserad efter en gammal koreansk legend om kvinnan av folket, Chun Hyang, och mannen av börd, Mong Ryong. De förlovar sig men blir åtskilda, varefter Chun förblir sin kärlek trogen och därför fängslad. Mangan fick inte någon fortsättning efter den första volymen, så hur Clamp hade tänkt nyttja legenden vidare vet man ej.

Handling

Utspelar sig i det medeltida och feodala Koriyo (Korea) under härskaren Chun-An. Varje by har en lokal styrelseman kallad Yang Ban, totalt 321 stycken i hela riket.

Den lilla staden Ryon Fi har en tyrannisk Yang Ban, som beskattar och bestraffar folk hårt. Den ensamstående mamman Wall Mae (som är Mu Dang, dvs. medicinkvinna, shaman), har en 14-årig dotter, Chun Hyang, som har kampsport som sitt stora intresse. Hon är också en förkämpe för rättvisa, och hennes beteende väcker missnöje hos de styrande.

En dag dyker den vackre vandringsmannen Mong Ryong upp, och får husrum hos Wall Mae och hennes dotter. Han är egentligen en hemlig inspektör från hovet, med uppgift att tillse att rikets Yang Ban inte missköter sig.

Den hämndlystne sonen till Yang Ban fängslar Wall Mae som avlider, till Chuns stora sorg. Chun och Mong flyr och beger sig på vandring. De upplever en rad sällsamma äventyr och utveckar en vänskap som kanske är början på kärlek.


Publicering

Mini japan.gif Japan

Följetong 1992-94. Publicerad i en samlingsvolym 1996 av Hakusensha.

Mini usa.gif USA

Utgiven av Tokyopop 2004.