Leo Falk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med serieskaparen Lee Falk

Scen från "Leo Falk" av Björn Karlström ur Teknikens Värld nr 25/1951

"Leo Falk", svensk science fiction-serie skapad 1949 av Björn Karlström.

Historik

Björn Karlström hade redan tidigare skapat två science fiction-serier, "Jan Winter" (1941) och "Johnny Wiking" (1942). Han hade även tecknat Sveriges första superhjälteserie "Dotty Virvelvind" (1944). "Leo Falk" blev hans sista egenskapade serie. Enligt uppgift ska det ha berott på att svenska förlag efter andra världskrigets slut kunde köpa in serier från USA för en bråkdel av priset för svenska originalserier.[1] Så sent som 1949 så beställde dock tekniktidskriften Teknikens Värld en science fiction-serie av Karlström. Resultatet blev "Leo Falk" som publicerades som följetong i tidningen mellan 1949 och 1952.

På 1980-talet fick serien en kort återkomst då den publicerades i strippform (återtryck av den gamla serien) i Svenska Dagbladet, samt gavs ut i ett eget album på Svenska Dagbladets förlag. Tyvärr slutar albumet med en cliffhanger utan att något nästa album publicerades; fler strippar publicerades dock i dagstidningen.

Handling

"Leo Falk" var i mångt och mycket en lätt förtäckt kopia av Alex Raymonds "Blixt Gordon" (som Karlström också angivit som en viktig inspirationskälla) och handlade huvudsakligen om äventyrliga expeditioner i rymden. Flera av äventyren var mycket realistiska i förhållande till den då kända teknologin (och innehöll många teknikreferenser), medan andra var mer fantastiska, med t.ex. en tvillingplanet till Jorden belägen på andra sidan Solen.

Hjälten Leo var ingenjör och vetenskapsman men en mycket handgången sådan, som kunde slåss med utomjordingar och utföra andra fysiska stordåd. Även hans ständiga reskamrater, fästmön Sonja Hagen och kollegan Adam Bork, var vetenskapsmän. Dock var Adam mer intresserad av siffror och fysik än av fysiska aktiviteter, och Sonja spelade vanligtvis rollen som "kvinnan i nöd". (Jämför med Blixt Gordons följeslagare Dale Arden och Doktor Zarkov.) En annan färgstark karaktär var den jovialiske och skäggige fiskaren Loran, motståndsman på Jordens tvillingplanet.

Utgivning

Tidningar

Seriealbum

Kuriosa

Karlströms serie har ingenting annat än namnet gemensamt med detektivfiguren Leo Falk, huvudkaraktär i Karl Benzons novellsamling "Detektivbragder eller Stockholmsmysterier" från 1903.

Mer om Leo Falk

Fotnoter