Marjane Satrapi

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stanna!  "Persepolis" av Marjane Satrapi. © upphovskvinnan.

Marjane Satrapi föddes 1969 i Iran, men är numera bosatt i Frankrike.

Uppväxt i en modern och välbärgad iransk familj visste Satrapi redan som barn att hon skulle bli en självständig yrkeskvinna, trots det motstånd hon mötte från den islamistiska regimen och det strukturella förtrycket. Efter en kort tid i exil i Österrike återvände hon till Iran. På en högskola i Teheran utbildade hon sig till konstnär. 1994 flyttade hon till Frankrike där hon startade en karriär som konstnär och serieskapare.

Mest känd har Satrapi blivit för serien "Persepolis", en självbiografisk historia om hennes liv i Iran och hennes möten med västvärlden, positiva som negativa. Med en enkel teckningsstil och ett rakt och självutlämnande berättande skildrar hon sin barndom i Teheran, sin rebelliska ungdom under islamisternas styre, sin exilperiod i Österrike och de kulturkrockar hon upplevde när hon för en tid återvände till Iran. Hennes familj, vänner och maktens män finns med som ständiga bifigurer. Alltihop kopplas till den historiska bakgrunden – shahregimen, det islamistiska övertagandet och kriget med Irak. Serien har hyllats för sin autenticitet och sin förmåga att blanda personliga reflektioner med historiska utvikningar, förtryckets tragik med vardagens glädje och humor. Förlaget L'Association gav ut serien ut som två album i Frankrike 2001 och 2002, och den har därefter blivit exporterad till åtskilliga länder. I Sverige blev den först uppdelad på fyra album, utgivna av Ordfront Galago åren 2004–2005, men publicerades senare i samlad form.

Övriga serier inkluderar bl.a. "Broderier", en kort berättelse om en grupp iranska kvinnor och deras förhållande till sexualitet, samt "Kyckling med plommon" ("Poulet aux Prunes"), en nästan sann historia om en musiker som förlorat livslusten.

Satrapi har även regisserat film, varav två baserade på hennes serier.

Utmärkelser

  • 2004 fick Satrapi Max-und-Moritz-Preis för bästa utländska seriepublikation på tyska; "Persepolis".
  • 2005 blev hon belönad med Seriefrämjandets Urhundenplakett för 2004 års bästa översatta seriealbum; "Persepolis del 1".
  • 2007 blev hon belönad med Seriefrämjandets Urhundenplakett för 2006 års bästa översatta seriealbum; "Broderier".

Kuriosa

Satrapi är gift med Mattias Ripa, som stod för översättningen av "Persepolis"-serien till engelska.

Externa länkar