Persepolis

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Persepolis" av Marjane Satrapi. © Satrapi.

"Persepolis" är en självbiografisk historia av den i Frankrike bosatta Iranskfödda serieskaparen Marjane Satrapi. Den handlar om hennes egen uppväxt i Iran efter den islamska revolutionen och hennes slutliga flykt till västvärlden.


Handling

Med en enkel teckningsstil och ett rakt och självutlämnande berättande skildrar Satrapi sin barndom i Teheran, sin rebelliska ungdom under islamisternas styre, en exilperiod i Österrike och de kulturkrockar hon upplevde när hon för en tid återvände till Iran. Hennes familj, vänner och maktens män finns med som ständiga bifigurer.

Satrapi berättar om hur hon ena dagen köper förbjudna västerländska hårdrockskassetter på svarta marknaden och hur hon andra dagar får veta hur grannar och vänner har förföljts och dödats på grund av oliktänkande. Alltihop kopplas till den historiska bakgrunden – shahregimen, det islamistiska övertagandet och kriget med Irak.

Serien har hyllats för sin autencitet och sin förmåga att blanda personliga reflektioner med historiska utvikningar, förtryckets och våldets tragik med vardagens glädje och humor.

Utgivning

Mini frankrike.gif Frankrike

Förlaget L'Association gav ut serien som fyra album i Frankrike 2000–2003. Den har därefter blivit exporterad till åtskilliga länder och översatt till språk som engelska, tyska, spanska, portugisiska, grekiska och svenska.

Mini usa.gif USA

Två engelskspråkiga utgåvor gavs ut av Pantheon Books 2003–2004, med översättning av Blake Ferris och Mattias Ripa (Satrapis make). USA-utgåvorna samlar de fyra franska albumen i två böcker.

Mini sverige.gif Sverige

I Sverige blev "Persepolis" utgiven i fyra album av Ordfront Galago åren 2004–2005. En samlingsutgåva med alla fyra delarna kom 2006.

Filmen

Affischen från filmversionen av "Persepolis". © Marjane Satrapi och 2.4.7. Films.

En animerad långfilm har gjorts efter boken och hade världspremiär den 23 maj 2007 under Cannes-festivalen i Frankrike. Satrapi har själv skrivit och regisserat filmen tillsammans med Vincent Paronnaud. Bland rösterna återfinns Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux och Simon Abkarian. (I den amerikanska dubbningen medverkar bl.a. Sean Penn, Iggy Pop och Gena Rowlands.)

Filmen nominerades till Guldpalmen på Cannesfestivalen 2007, men blev istället vinnare av den näst största utmärkelsen, Juryns stora pris. Iranska myndigheter har lämnat in en formell protest till franska ambassaden i Teheran mot premiären.[1]

Mini sverige.gif Svensk visning

Svensk förpremiär har skett på Stockholms Filmfestival 15 november 2007, samt i Serietekets och Ordfront Galagos regi på biografen Zita i Stockholm den 19 november. Officiell premiär på svenska biografer skedde den 23 november samma år. Den visades senare även på franska filmfestivalen i Stockholm 2008.

Priser och utmärkelser

Både serien och filmen är mångfaldigt prisbelönta.

Serien

  • 2002: "Persepolis del 2" fick festivalpriset för bästa manus/historia vid Festival International de la Bande Dessinée i Angoulême, Frankrike.
  • 2004: Max-und-Moritz-Preis för bästa utländska seriepublikation på tyska.
  • 2005: "Persepolis del 1" belönad med Urhundenplaketten för 2004 års bästa översatta seriealbum i Sverige.
  • 2005: Svenska Peter Pan-priset för årets bästa översatta barn- eller ungdomsbok (sic!)

Filmen

  • 2007: Stora jurypriset på Cannes Filmfestival i Frankrike. Nominerad till Guldpalmen i Cannes samma år.
  • 2007: Nominerad till bästa film vid European Film Awards.
  • 2007: Vinnare av Southerland Trophy, stora priset vid London Film Festival.
  • 2007: Frankrikes bidrag till Oscar-nomineringarna samt Oscarnominerad som bästa animerade film.

Kuriosa

Titeln kommer från den forntida ruinstaden och numera världsarvet Persepolis i södra Iran, tidigare huvudstad i Akemeniderriket. Ordagrant betyder Persepolis "den persiska staden".

Piratserien "Persepolis 2.0"

Huvudartikel: Persepolis 2.0

En icke-auktoriserad "fortsättning" på Satrapis Iranskildring gjordes 2009 av signaturerna Payman och Sina – enligt egen uppgift exiliranier boende i Shanghai. "Persepolis 2.0" omfattar även den utveckling som skedde under 2009, d.v.s. valfusk, demonstrationer och regimens brutala våldsaktioner. Denna "piratserie" publiceras på webben och upphovsmännen framhåller att den inspirerats av Marjane Satrapis verk, men att de uttryckta åsikterna inte nödvändigtvis reflekterar hennes egna.

Mer om "Persepolis"

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Nicholas Wennö, "Iransk protest mot guldpalmskandidat", DN. 2007-05-22, Kultur.