Marvel Boy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Marvel Boy är namnet på flera superhjältar från Marvel Comics och deras föregångare Timely Comics och Atlas Comics. Två serietidningar med samma namn har getts ut av Marvel och Atlas.


Historik

Marvel Boy I: Martin Burns

Martin Burns är 1940-talets Marvel Boy i serier utgivna av Marvels föregångare Timely Comics. Första avsnittet publicerades i Daring Mystery Comics nr 6 (juni 1940) och gjordes av Joe Simon och Jack Kirby. Där berättas historien om hur unge Burns träffar på en mystisk skuggvarelse som avslöjar för honom att han är innehavare av Herkules krafter, vilket får honom att välja en karriär som superhjälte. Figuren dök bara upp i två serier, nästa gång i USA Comics nr 7 (februari 1943) av Bob Oksner. Förutom ovan nämnda ursprung var figuren väldigt olik sig i sina två framträdanden, och i The Official Handbook of the Marvel Universe: Golden Age 2004 framförs teorin att det fanns två olika Marvel Boy vid namn Martin Burns som var aktiva på 1940-talet.

Första framträdande: Daring Mystery Comics nr 6 (juni 1940)

Marvel Boy II: Robert Grayson

Huvudartikel: Uranian

Robert Grayson är 1950-talets Marvel Boy i serier utgivna av Marvels föregångare Atlas Comics. Serien skapades av Stan Lee och Russ Heath och publicerades i Marvel Boy nr 1–3 samt Astonishing nr 4–7 (1951). Huvudfiguren Marvel Boy var sonen till en framstående vetenskapsman som tog med sig sin son på en rymdresa till Uranus. Invånarna på Uranos gav Robert en vapenarsenal inklusive ett par kraftarmband, som han använde för att bekämpa ondska som Marvel Boy. Flera år senare använde Marvel Boy III (numera känd som Quasar) en dräkt och vapen liknande Graysons. Under många år troddes Robert Grayson vara död, men han återvände nyligen[när?] och är idag aktiv som en medlem av superhjälteteamet Agents of Atlas under namnet Uranian.

Första framträdande: Marvel Boy vol. 1 nr 1 (december 1950)

Marvel Boy III: Wendell Vaughn

Huvudartikel: Quasar

Wendell Vaughn började sin karriär som en ung S.H.I.E.L.D.-agent som av sina överordnade beväpnas med de utomjordiska quantum bands – två kraftfulla armband som ger bäraren superkrafter och som tidigare använts av superhjälten Crusader. Under namnet Marvel Boy (senare Marvel Man) bekämpar han brott tills han antar det nya kodnamnet Quasar, och intar sin sanna roll, som Universums beskyddare.

Marvel Boy IV: Vance Astrovik

Huvudartikel: Justice (Marvel)

Vance Astrovik alias Vance Astro är en ung superhjälte som under en period kallade sig för Marvel Boy men som numera går under namnet Justice. Tidigare medlem i hjältegrupperna New Warriors och Avengers.

Marvel Boy V: David Bank

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Första framträdande: Justice: Four Balance nr 4


Marvel Boy VI: Noh-Varr

Skapad 2000 av Grant Morrison och J.G. Jones.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Första framträdande: Marvel Boy vol. 2 nr 1 (2000)