Metaserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Metaserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Metaserier är serier som i själva serien refererar till serien själv, serieformatet eller saker utanför seriens ramar. Själva referensen kan kallas ett metainslag.

Ett bra exempel på en metaserie är "Sams Serie" där metaskämt är en del av seriens koncept och därför förekommer mest hela tiden. I andra serier förekommer metainslag ofta mer sparsamt, kanske bara någon enstaka gång.

Metaskämt dyker vanligtvis upp i skämtserier, och det är få serieskapare som kan motstå frestelsen att lägga in ett meta- eller internskämt då och då. Även i äventyrsserier kan det dock förekomma och kan i de fallen antingen ses som ett avsteg från den vanliga berättelsen eller som ett märkligt inslag i densamma. Vanligt är att tecknaren eller författaren själv dyker upp på ett eller annat sätt (se även artiklarna om cameo och easter egg). En annan form av metainslag är när en utgåva av serien visas i själva serien.

Till mästarna på området hör Ernie Bushmiller, Mort Walker och Johnny Hart. Bland svenskspråkiga serieskapare kan nämnas Tove Jansson och Patrik Norrman.

"Att bryta den fjärde väggen"

En variant av metainslag i serier är det som kallas att "bryta den fjärde väggen".

Att fiktiva figurer talar direkt till läsaren, och därigenom visar att de känner till att de är just fiktiva figurer som läsaren har framför sig, kallas att "bryta den fjärde väggen". Det är från början ett begrepp från teaterns värld, och "den fjärde väggen" refererar till den tänkta (genomskinliga) väggen genom vilken publiken tittar in på scenen. I ett vanligt rum finns det fyra väggar, varav man på scenen kan se tre (längst bak på scenen, till vänster och till höger), men där den fjärde väggen endast är tänkt.

Det här har förekommit som ett återkommande knep, för att referera till mediet, och ibland även genren, som i superhjälteserierna "Deadpool", "She-Hulk" och "Ambush Bug".

Exempel