Sams serie

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Sams Serie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Sam och Silo ur "Sams serie", tecknad av Jerry Dumas.

"Sams Serie" ("Sam's Strip" i original) är en metahumorserie av Mort Walker och Jerry Dumas.

Serien publicerades ursprungligen 1961–63 men blev ingen större succé publikmässigt. Den uppskattades dock desto mer av kritiker och serieteoretiker.

Serien grundpremiss var att huvudfiguren Sam och hans namnlösa sidekick själva visste med sig att de var seriefigurer, vilket innebar att serien byggde på metahumor. Skämten gick alltså oftast ut på att de försökte få serien att gå runt ekonomiskt, att de kunde återgå till gamla pratbubblor för att komma ihåg vad de hade sagt tidigare, att de ville bli insläppta gratis på seriekonvent men hade svårt att få komma in eftersom de inte blev trodda när de påstod sig vara riktiga seriefigurer och så vidare. Många gånger gästades serien också av andra kända seriefigurer, Sam kunde exempelvis gå till Dick Tracy för att Tracy hade en snygg kostym, men frågade inte var kostymen var sydd utan var den var tecknad. Många skämt var också kommentarer till aktuell politik och världshändelser, utan att i sig direkt vara politiska.

Huvudpersonerna återfanns senare i "Sam & Silo", en humorserie utan metainslag. I den serien fick Sams sidekick sitt namn Silo.

"Sams Serie" har publicerats på svenska i albumform och i tidningarna Knasen, Dagens Nyheter och Serie-Pressen.

Det svenska albumet innefattade enbart ett urval av serien. 2008 gav Fantagraphics ut en samling med alla strippar.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!