Mike Deodato

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Thor nr 492, © 1995 Marvel Comics. Exempel på Deodatos tidiga stil.

Mike Deodato (ibland även Mike Deodato, Jr.) är en signatur som används av den brasilianske serietecknaren Deodato Taumaturgo Borges Filho (född 23 maj, 1963). Han är främst känd för sina superhjälteserier, som exempelvis "Wonder Woman" och "Spider-Man". På senare år har han ändrat sin teckningsstil till en mer fotorealistisk variant.

Biografi

Hans debut på den amerikanska seriemarknaden kom 1993 då han gjorde serieadaptionen av TV-serien "Skönheten och odjuret" för Innovation Publishing. Det stora genombrottet kom på DC Comics' "Wonder Woman", följt av en kort sejour på "Thor" för Marvel Comics tillsammans med Warren Ellis.

Inledningsvis använde Deodato en stil som starkt påminde om tecknarna på Image Comics och blev så pass populär att serieförlagen bad honom starta en studio med tecknare som jobbade i hans stil. Bland de tecknare som ingick i studion som assistenter eller självständiga tecknare ingick Ed Benes, Mozart Couto, Emir Ribeiro och Rene Micheletti, men till Deodatos bestörtning slarvade Extreme Studios och Marvel med att ange den verklige upphovsmannen, och det hände att förlagen klistrade in Deodatos signatur ovanpå den verklige tecknarens namn. Följden av detta har blivit att det än idag ifrågasätts hur mycket av sina serier som Deodato verkligen gjort själv.1

På senare år har Deodato distanserat sig från sin tidigare stil genom att börja arbeta i en mer fotorealistisk stil. Prov på detta har synts i de titlar han gjort för Marvel: The Incredible Hulk, Amazing Spider-Man och The New Avengers. I Sverige har hans teckningar publicerats i serietidningen Spider-Man under 2006.

Källor

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!