Mulle – världens mesta häst

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Mulle)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Min Häst nr 17/1989 med Mulle på omslaget. © Semic/Lena Furberg.

"Mulle" eller "Mulle – världens mesta häst" är en svensk skämtserie om ridsport av Lena Furberg, som bl.a. har publicerats i Min Häst. Färgläggs av Lenas man John Burgess.

2018 började serien även tecknas av Alice Engström.

Handling

Mulle är en fet och hungrig liten ponny med stort ego och massor av karaktär. Mulle är även en dagdrömmare av stora mått, något som får sitt utlopp genom att Mulles ägare, Molly, oftast blir avkastad på ena eller andra sättet.

Mulle är en korsningsponny, mamman Smörblomma var fjording och pappan Åskmolnet var mustang.

Historik

Mulle föddes 1972, som kludd i Lenas anteckningsböcker i skolan. Vid 15-års ålder vann Lena ett pris i en utlottning i tidningen Ponny-bilderna, men priset kom aldrig. Så Lena skrev ett argt brev till redaktören och undrade var det hade tagit vägen. I marginalen hade hon ritat en massa ilskna hästar som bockade och stegrade sig. Redaktören blev eld och lågor. Kunde Lena tänka sig att rita en serie med ponnyn? Seriens egentliga debut kom sålunda i Ponnybilderna 1/1973, redan då med sloganen "Världens mesta häst".

Det är egentligen ganska ironiskt att Mulle, flaggskeppet i Min Häst, kom till för att slå tillbaka konkurrensen från just Min Häst. Men trots att Mulle var en uppskattad figur i Ponny-bilderna så lyckades inte tidningen överleva, utan lades ner 1974. Lena fortsatte dock att 1975 teckna serier för tidningen Vi i sadeln, men Mulle publicerades inte där under tidningens enda utgivningsår. Tidningen köptes upp (och lades ner) av förlaget som gav ut Min Häst, och Mulle började publiceras i den tidningen i slutet av 1975. Det var då Mulles verkliga storhetstid inleddes.

Det var för övrigt redaktören på tidningen Ponny-bilderna som hittade på namnet. Lenas förslag var Munter och sedan Blixten, men istället blev det Mulle.

Jag tyckte det lät hellarvigt. Nu kan jag inte tänka mig något annat namn på honom.

— Lena Furberg, Intervju i tidningen Ridsport Special nr. 1/2006.

Pratbubblekrok.gif

Ytterligare utgivning

  • "Mulleboken" (Egmont Kärnan 2008), innehåller serien "Mulle", samt ett förord av Lena Furberg där hon berättar om seriens bakgrund
  • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2000–2001"
  • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2002–2003"
  • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2004–2005"
  • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2006–2007" (2014)
  • "Min ponny Mulle" (bilderbok, 2016)

"Mulle" på andra språk

  • Mini finland.gif Finska: "Polle – Maailman monin poni"
  • Mini norge.gif Norska: "Mulle – Verdens kuuleste hest"
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!