Mulle – världens mesta häst

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Mulleboken)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Min Häst nr 17/1989 med Mulle på omslaget. © Semic/Lena Furberg.

"Mulle" eller "Mulle – världens mesta häst" är en svensk skämtserie om ridsport av Lena Furberg, som bl.a. har publicerats i Min Häst. Färgläggs av Lenas man John Burgess.

2018 började serien även tecknas av Alice Engström, till manus av Susanne Adolfsson.

Handling

Mulle är en fet och hungrig liten ponny med stort ego och massor av karaktär. Mulle är även en dagdrömmare av stora mått, något som får sitt utlopp genom att Mulles ägare, 11-åriga Molly (Felicia Nilsson), oftast blir avkastad på ena eller andra sättet. Trots hårda prövningar finns det ändå en grundläggande kärlek mellan häst och människa.

Mulle är en korsningsponny, mamman Smörblomma var fjording och pappan Åskmolnet var mustang. Mulles grad av antropomorfism kan variera kraftigt beroende på typen av skämt – ibland uppför han sig i allt väsentligt som en verklig bångstyrig häst, ibland kan han t.ex. ha fixat i ordning ett bubbelbad eller skrivit ett bokmanus.

Bland det övriga figurgalleriet finns Mulles kompis kaninen Tulpanöra, Mollys stallkompis Kajsa med Mulles hästkompis Pilen, stallkatten Edgar, samt grannen Hedman vars tulpaner ofta får utstå Mulles härjningar, men som Molly även ibland kan muta med hästgödsel.

Mindre frekventa figurer inkluderar sporadiska släktingar, som Mulles lillebröder präriehästen Tumbleweed och ponnyn Maximilian.

Historik

Mulle föddes 1972, som kludd i Lenas anteckningsböcker i skolan. Vid 15-års ålder vann Lena ett pris i en utlottning i tidningen Ponny-bilderna, men priset kom aldrig. Så Lena skrev ett argt brev till redaktören och undrade var det hade tagit vägen. I marginalen hade hon ritat en massa ilskna hästar som bockade och stegrade sig. Redaktören blev eld och lågor. Kunde Lena tänka sig att rita en serie med ponnyn? Seriens egentliga debut kom sålunda i Ponnybilderna 1/1973, redan då med sloganen "Världens mesta häst".

Det är egentligen ganska ironiskt att Mulle, flaggskeppet i Min Häst, kom till för att slå tillbaka konkurrensen från just Min Häst. Men trots att Mulle var en uppskattad figur i Ponny-bilderna så lyckades inte tidningen överleva, utan lades ner 1974. Lena fortsatte dock att 1975 teckna serier för tidningen Vi i sadeln, men Mulle publicerades inte där under tidningens enda utgivningsår. Tidningen köptes upp (och lades ner) av förlaget som gav ut Min Häst, och Mulle började publiceras i den tidningen i slutet av 1975. Det var då Mulles verkliga storhetstid inleddes.

Det var för övrigt redaktören på tidningen Ponny-bilderna som hittade på namnet. Lenas förslag var Munter och sedan Blixten, men istället blev det Mulle.

Jag tyckte det lät hellarvigt. Nu kan jag inte tänka mig något annat namn på honom.

— Lena Furberg, Intervju i tidningen Ridsport Special nr. 1/2006.

Pratbubblekrok.gif

Kuriosa

I Min Häst 21/2005 ("Tuva-special") så förekommer en femsidig crossover mellan Mulle och hästarna samt tjejerna från Furbergs andra serie "Stallgänget på Tuva". I den här serien är karaktärerna från Stallgänget på Tuva tecknade i cartoon-artad Mulle-stil, till skillnad från den lätt karikerade realismen i deras egen serie.

Ytterligare serieutgivning

Utöver Min Häst och dess huvudsakliga sidoutgivning i form av julalbum/presentalbum, har ytterligare en liten mängd seriepublikationer med Mulle-fokus publicerats.

 • "Jag Mulle" ("Min Häst Special – Allt det bästa om världens mesta häst", 1984)
 • "Sommar med Mulle!" ("Ett sommaralbum från tidningen Min Häst", 2001)
 • "Bara Mulle" ("Ett sommaralbum från tidningen Min Häst", 2002)
 • "Mulleboken" (2008). Innehåller utöver serien även ett förord signerat Furberg, om seriens bakgrund
 • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2000–2001" (2011)
 • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2002–2003" (2012)
 • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2004–2005" (2013)
 • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2006–2007" (2014)
 • "Mulleboken: de bästa serierna från åren 2008–2009" (2017)
 • "Mulle: Jubileumsutgåva 1972–2022" (2022)

Övriga publikationer

Under vinjetten "Världens mesta häst" har bilderböcker med Mulle getts ut sedan 2016, och sedan 2018 publiceras prosabokserien "Mulles dagbok". I båda fallen står Furberg som författare.

"Mulle" på andra språk

 • Mini finland.gif Finska: "Polle – Maailman monin poni"
 • Mini norge.gif Norska: "Mulle – Verdens kuuleste hest"
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!