Pank och fågelfri

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Musse Pigg och bönstjälken)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Pank och fågelfri" (orig. Fun and Fancy Free) är en tecknad långfilm producerad av Walt Disney och släppt 1947. Filmen består av två segment, "Bongo" och "Musse och bönstjälken", och presenteras av Benjamin Syrsa från "Pinocchio".

Bongo

Se huvudartikel: Bongo

Berättelsen om cirkusbjörnen Bongo som flyr cirkusen och träffar kärleken i skogen bygger på en saga av Sinclair Lewis. En serieversion av Gil Turner och Chase Craig publicerades, samma år som filmen debuterade, i Walt Disney's Comics and Stories #82-84, varefter ytterligare "Bongo"-serier fortsatte att produceras.

Musse och bönstjälken

Berättelsen är baserad på den engelska folksagan "Jack och bönstjälken", med Musse Pigg, Kalle Anka, och Janne Långben i huvudrollerna som fattiga bönder. Trion kommer över en magisk böna, som växer till en enorm bönstjälk. Efter att ha klättrat till toppen hamnar de i jätten Willies slott bland molnen, och därifrån befriar de en magisk harpa. Tillbaka till jorden leder harpans sång till att trions hembyggd åter frodas.

Serieversionen av "Musse och bönstjälken" publicerades i Four Color #157 från 1947 och tecknades av Harvey Eisenberg. På svenska är den publicerad, i nedkortat skick, i Kalle Anka & C:o 1B/1953, Walt Disney's Serier 7/1968, och Walt Disney's Klassiker 3/1976. Jätten Willie, ibland kallad Ville på svenska, har dykt även gjort mindre framträdanden i senare animationer och serier, inte minst "Musse Piggs julsaga".