Benjamin Syrsa

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Benjamin Syrsa (Jiminy Cricket i original) är en disneyfigur som skapades av animatören Ward Kimball för långfilmen "Pinocchio" från 1940.[1]. I filmen agerar han samvete och komisk följeslagare åt Pinocchio, och som seriefigur har han fortsatt att anta liknande roller, i interaktion med ett flertal olika disneyfigurer.

Bakgrund

I Carlo Collodis barnbok "Pinocchio", vilken ligger till grund för Disneys film, motsvaras Benjamin Syrsa av en mindre figur, "den talande syrsan" (Il Grillo Parlante), vilken dock dör redan i början, efter att Pinocchio har slängt honom i väggen.

Som seriefigur

Efter att ha figurerat i serieadaptionen av "Pinocchio"[2] fortsatte Benjamin Syrsa att göra återkommande framträdanden i flera av de amerikanska disneyserietidningarna ända in på 1980-talet. I dessa serier interagerar han med de flesta andra samtida disneyfigurer, inte minst med Kalle Anka, Musse Pigg, och Piff och Puff. 1956-1959 publicerades dessutom, under paraplytiteln Four Color, årliga serietidningar med titeln Jiminy Cricket, med serier tecknade av Jack Bradbury, Al Hubbard och Frank McSavage.

Utöver de amerikanska serietidningarna, figurerade figuren längre främst på omslag och andra illustrationer, inte sällan med jultema. Under 1970-talet hade dock den nederländska produktionen ett mindre "Benjamin Syrsa"-utbud, tecknat av Ed van Schuijlenburg, och under 2000-talet har figuren kommit att spela en central roll i den japanska disneyserien "Kingdom Hearts".

Benjamin Syrsa på olika språk

Språk Namn
Mini brasilien.gif Brasiliansk portugisiska Grilo Falante
Mini danmark.gif Danska Jesper Fårekylling
Mini finland.gif Finska Samu Sirkka
Mini frankrike.gif Franska Jiminy Criquet
Mini japan.gif Japanska ジミニークリケット (uttalas snarlikt det amerikanska Jiminy Cricket)
Mini folkrepubliken kina.gif Kinesiska 蟋蟀 先生
Mini italien.gif Italienska Grillo saggio
Mini nederlanderna.gif Nederländska Japie Krekel
Mini norge.gif Norska Timmi Gresshoppe
Mini polen.gif Polska Świerszcz Jiminy
Mini slovenien.gif Slovenska Čriček Čuri
Mini spanien.gif Spanska Pepito Grillo
Mini colombia.gif Colombiansk spanska Pepe Grillo
Mini slovenien.gif Slovenska Čriček Čuri
Mini tyskland.gif Tyska Jimminy Grille

Fotnoter

  1. "Pinocchio" (1940) i regi av Hamilton Luske och Ben Sharpsteen. Svensk premiär: 1941-02-03, på China i Stockholm.
  2. "Pinocchio", dagspressversionen, av Merrill De Maris (manus), Hank Porter (teckningar) och Bob Grant (tusch). I Sverige publicerad i Svenska Journalen (1940) och "Walt Disney's filmalbum" nr 3. Historiekod: ZS 39-12-24