Bongo (Disney)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Bongo" är en disneyserie om en förrymd cirkusbjörn med samma namn, baserad på ett segment från den animerade långfilmen "Pank och fågelfri" från 1947, vilket i sin tur bygger på barnsagan "Little Bear Bongo" av nobelpristagaren Sinclair Lewis.

Filmen handlar om hur cirkusbjörnen Bongo rymmer till friheten i skogen och där träffar björnfluckan Lullubelle, vilket väcker svartsjukan hos den brutale björnen Klumpkäft (Lumpjaw). En serieversion av filmen, tecknad av Gil Turner efter Chase Craig manus, publicerades som fortsättningsserie i Walt Disney's Comics and Stories #82-84 (1947).

Bongo kom därefter att få en mindre karriär som tecknad serie, och har publicerats såväl i två egna nummer av antologitidningen Four Color 1956 och 1958 (tecknade av Frank McSavage) och som biserie i Scamp 1958-1960 (tecknat av Al Hubbard). Härutöver har Bongo även haft återkommande möten med andra disneyfigurer som Dumbo, Bambi, Piff och Puff, Bror Kanin och Lilla Vargen, och på 1950-talet producerades flera korta brittiska "Bongo"-serier.