Pinocchio

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Pinocchio" är en italiensk moralsaga skriven av av Carlo Collodi och publicerad 1881. Boken har överförts till serier flera gånger.

Handling

Dockmakaren Gepetto tillverkar trädockan Pinocchio, som får liv och lär sig efter många strapatser att bli en snäll pojke. En av sagans mest kända teman är Pinocchios näsa, som växer när han ljuger.

Disneyversionen

Walt Disneys tolkning av "Pinocchio", med Ben Sharpsteen och Hamilton Luske som huvudregissörer, gick upp på biograferna 1940, som den anda av Disney-studions tecknade långfilmer.

Den första serieadaptionen publicerades på söndagssidan "Silly Symphonies" 1939–1940 och tecknades av Hank Porter och Bob Grant efter Merrill De Maris manus. Senare under fyrtiotalet publicerades i Westerns Disneyserietidningar såväl en adaption tecknad av Walt Kelly (1946) och en av Tony Pabian (1949). Därefter har Rex Archer tecknat en version för den brittiska serietidningsmarknaden (1972), och Sparky Moore tecknade efter Carl Fallbergs manus en version för den amerikanska söndagssidan Walt Disney's Treasury of Classic Tales (1978).

I svenska serietidningar publicerades Kellys tolkning i Walt Disney's Serier nr. 9 1964 och Walt Disney's Klassiker nr. 9 1975. Dessutom publicerades Porter & Grants version i Walt Disney's filmalbum nr. 3 från 1978.

Utöver filmadaptionen figurerade Pinocchio till och från även tillsammans med Kalle Anka och Musse Pigg och deras bifigurer i Westerns serietidningar , från 1940- till 1970-talet. Under 1940- och 1950- skapades ett flertal ensidesserier med filmens figurgalleri av oidentifierade brittiska serieskapare och sedan 1990-talet har den nederländska produktionen av Disneyserier gett upphov till flera nya "Pinocchio"-serier, med Frank Jonker som den flitigaste manusförfattaren.

Utöver titelrollen så har även ett par av filmens bifigurer etablerat sig som seriefigurer i egen rätt:

  • Benjamin Syrsa blev titelfigur såväl i en handfull serietidningar publicerade i USA på 1950-talet, som i en mindre produktion korta nederländska serier på 1970-talet, och har under 2000-talet haft en framträdande roll i mangan "Kingdom Hearts".
  • kattungen Figaro inkorporerades i Musse Piggs universum först i animerade kortfilmer, och därefter även i de tecknade serierna, framför allt i rollen som Mimmi Piggs katt och Plutos retsamma antagonist.

Andra tolkningar

Utöver Disney så har Collodis saga även överförts till seriemediet av bland andra Osamu Tezuka (Japan), Benito Jacovitti (Italien) och Winshluss (Frankrike).

I bokserien "Äventyr i bild" ingick en bearbetning av boken i form av en blandning av skönlitteratur och serie i samma publikation. Utgiven på svenska 1968.

Referenser till Pinocchio och hans värld görs även i Bill Willinghams "Fables" och i Alan Moores och Kevin O'Neills "The League of Extraordinary Gentlemen".

En uppdaterad version finns i Van Jensens och Dusty Higgins "Pinocchio, Vampire Slayer".